Uncategorized

Što je meni naša borba dala?

Kreativne strategije: Početnica u Sinju

Kreativne strategije: Početnica u Sinju

U četvrtak i petak, 1. i 2. listopada, u potkrovlju Galerije Sikirica održat će se predstavljanje projekta Kreativne strategije: Početnica.

Početnica je multimedijalna umjetničko-edukativna instalacija kolektivnog autorstva. Istodobno funkcionira i kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu, zbirku angažiranog video-materijala, arhivu dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, održivog življenja i angažirane umjetnosti. Paralelno s pokretnim elementima u prostoru, tzv. mobilijarom, Početnica postoji i na internetu pocetnica.org

Početnica je, kao treći modul dugoročnog multidisciplinarnog projekta Kreativne strategije koji je 2010. godine započela vizualna umjetnica Andreja Kulunčić, inicijalno predstavljena u Galeriji Nova u Zagrebu, u produkciji kustoskog kolektiva WHW. Glavni partneri u 2015. godini su grupa Direktna demokracija u školi.

Jedan od osnovnih ciljeva početnice je doprijeti do pojedinaca/ki i zajednica uglavnom zatvorenih za mogućnosti suradnje kroz prakse suvremene umjetnosti u svrhu poticanja kritičkog promišljanja političke i kulturne stvarnosti te poticanja na samoorganiziranje i produktivno djelovanje.

– PROGRAM –

ČETVRTAK, 1.10. , 19h 

Prezentacija projekta Početnice i projekcija videa snimljenog 2014. i 2015. Što je meni naša borba dala?.

Video Što je meni naša borba dala? snimljen je u namjeri prezentacije različitih ishoda radničke borbe. O svojim iskustvima govore sudionici i sudionice štrajkova iz tvornica Itas, (Ivanec), Jedinstvo, (Zagreb), Pirotehničari, (Karlovac), DTR (Zagreb), Finvest (Čabar) i Croatia Bus (Zagreb).

Projekt će predstaviti inicijatorica projekta Kreativne strategije, vizualna umjetnica Andreja Kulunčić i članovi/ce grupe Direktna demokracija u školi Sanela Planinčević i Zdravko Popović

PETAK, 2.10., 11h 

Radionica direktne demokracije za srednjoškolce/ke
Voditelji: članovi/ce grupe Direktna demokracija u školi

Analizom predstavničkodemokratskog sustava i ukazivanjem na njegove nedostatke priprema se podloga za prikaz direktnodemokratskog sustava. Dio radionice posvećuje se raspravi među sudionicima unutar koje se definira i eventualni zajednički interes polaznika radionice na osnovu kojeg bi se mogli direktnodemokratski organizirati, kao i način kako se u to upustiti. Prvi korak ka takvoj praksi je prepoznavanje određenog zajedničkog interesa, kao i osnove na kojoj bi članovi dotične zajednice mogli i trebali odlučivati i djelovati zajedno. Radionice Direktne demokracije u školi služe kao pomoć u definiranju tih postavki. 

PETAK, 2.10., 19h 

Projekcija filma Što je meni naša borba dala? i diskusija s radnicama tvornice Dalmatinka. 

Početnica će u Galeriji Sikirica ostati na raspolaganju korisnicima do 22.10. 2015.