Uncategorized

odnos LGBTIQ zajednice i narodnih knjižnica

Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici/e u narodnim knjižnicama

Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici/e u narodnim knjižnicama

Helena Janečić

Okrugli stol Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici/e u narodnim knjižnicama održat će se u petak, 2. prosinca, u net.kulturnom klubu MaMa od 18 sati kao teorijsko-diskurzivni aspekt istoimenog umjetničko-istraživačkog projekta Galerije Prozori, Knjižnice S. S. Kranjčevića.

Baveći se knjižničarskom temom, popularizirajući i tematizirajući kritičko knjižničarstvo te dekonstruirajući mit o neutralnosti knjižničarske profesije, projekt putem umjetnosti problematizira položaj LGBTIQ osoba unutar programa, usluga i fondova narodnih knjižnica, pozicionirajući ih pritom kao moguća mjesta subverzivnosti.

Na okruglom stolu predstavit će se rezultati istraživanja koje je imalo za cilj ispitati odnos LGBTIQ zajednice i narodnih knjižnica, prikazat će se mogući odgovori na informacijske potrebe LGBTIQ osoba kroz primjer djelovanja Knjižnice Centra za ženske studije, navedeno će se kontekstualizirati unutar kritičkog knjižničarstva i popularizacije queer kulture te će se problematizirati mogućnosti i dosezi angažiranog i aktivirajućeg djelovanja putem umjetnosti.

Sudionici/e: Ana Barbarić, Irena Bekić, Zvonimir Dobrović, Petra Dolanjski, Mario Hibert, Jasminka Pešut i Aleksandra Pikić

Projekt je ostvaren u suradnji s Centrom za ženske studije Zagreb, udrugom Domino i Katedrom za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Autorica projekta: Petra Dolanjski

Umjetnička dokumentacija: Helena Janečić

Projekt podržava Ministarstvo kulture RH