Uncategorized

od 3. do 7. listopada

Objavljen program 12. Vox Feminae Festivala

Objavljen program 12. Vox Feminae Festivala

12. izdanje Vox Feminae Festivala, koji i ove godine kao jedini domaći multidisciplinarni festival ženskog stvaralaštva problematizira pitanja roda kroz umjetnički, prezentacijski, radionički te međunarodni filmski i zabavni program, održava se od 3. do 7. listopada u Zagrebu.

U pet festivalskih dana VFF ponovno oživljava kulturni i urbani puls Trešnjevke. Sav filmski program festivala i dio umjetničkog programa smješten je u CeKaTe (Park Stara Trešnjevka 1). Ostatak festivala održava se u voxoj “vlastitoj sobi” – društveno kulturnom centru “Šesnaestica” (Ozaljska 16) – koji se 3.10. otvara izložbom ilustratorice Ane Kovačić “Njezin panteon (Vidjet ćeš ti svoga boga!)”, inače autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala.

U umjetničkom programu festivala ove se godine ističe hvaljena izvedba “Pod naponom” teatra Mašina igre koja tematizira bolan proces stjecanja identiteta protagonistice nakon preživljene psiho-fizičke torture pod fašističkom diktaturom. Izvedba se odvija u četvrtak, (4.10.), uz bok performansu tijela i glasa “naša Lijepa” Vesne Mačković na temu diskriminacije lezbijki u okviru nacionalističkih društvenih tijekova. VFF pripremio je i kulturni program za najmlađe u subotu (6.10.) uz kamišibaj predstavu “Lija i koka” u izvedbi udruge Kozlići (Relja Dušek i Vera Pfaff) koja na zabavan i privlačan način priča priču o jednoj neobičnoj obitelji.

Publika ove godine može sudjelovati na tri sadržajno veoma različite radionice kroz festivalski vikend. Andrea Weiss Sadeh i Lana Kunštek vode radionicu “Otvaranje vagine” kao tjelesno-energetski i kreativni proces u kojem žene svjedoče svojoj osobnoj snazi, ljepoti i neustrašivosti. Sveučilišna profesorica i književnica Lidija Dujić s polaznicama radionice “Iz taloga ženskog novinarstva: bivša misica & kontroverzni poduzetnik” razmatrat će posljedice feminiziranja novinarske struke. Ana Kovačić će uz zainteresirane istraživati kršćansku ikonografiju, a polaznice će osmisliti i izraditi vlastite ikone malog formata.

Filmski program u CeKaTe-u, koji će u slučaju lijepog vremena biti prikazan na otvorenom, otvara se otvara u srijedu (3.10.) u 18h uz projekciju dokumentarnog biografskog filma “Svjetovi Ursule K. Le Guin” koji prati životnu priču ove nedavno preminule obožavane spisateljice SF i fantasy romana. Nakon projekcije održava se razgovor o Le Guin i feminizmu u SF žanru uz Milenu Benini, Irenu Rašetu i Mariju Mihaelu Perković. U ostatku filmskog programa izdvaja se“Zovi ju Ganda”, inače nominiran za najbolje dokumentarno ostvarenje Tribeca Film Festivala, koje tematizira ubojstvo transrodne Filipinke i seksualne radnice Jennifer Laude. U programu se ističu i dokumentarno-igrani film o životu u ormaru “Tišina razara”; te igrani film za mlade “U mojoj sobi” o šestero tinejdžera čiji su moderni dnevnici kamere i YouTube.

Strašne žene i dalje su okosnica VFF-a. Na tragu uspješne crowdfunding kampanje za društvenu igru “Fierce Women”, K-zona festival prikladno zatvara u nedjelju 7. listopada uz nagradni kviz o strašnim ženama i kartanje. Ovom prilikom organizatoricama će se pridružiti i članice inicijative #ŽeneBiHHatidža Gušić, Masha Drukalić i Amila Hrustić Batovanja koje mapiraju postignuća zaboravljenih i nepravedno zanemarenih heroina povijesti susjedne Bosne i Hercegovine – o kojima će uskoro izdati i knjigu.

Uz druženja na festivalskom filmskom, umjetničkom i forumskom programu; spremaju se i dvije festivalske proslave. U petak (5.10.) u CeKaTe-u od 19h slavimo 21 godinu postojanja udruge CESI uz izložbu “Grijesi CESI: 21 godina borbe” koja dokumentira njihov dugogodišnji rad i aktivističko iskustvo; a u subotu (6.10.) u klubu Sax partijamo uz ZbeLeTron DJane kolektiv, Frau Casio, КУКЛА i Babilonsku.

Sav festivalski program, izuzev partyja Sex u Saxu, je besplatan.

Više informacija o programu nalazi se na Voxfeminae.net portalu koji je upravo ovih dana lansiran u svom novom, osvježenom ruhu: www.voxfeminae.net/festival/

12. Vox Feminae Festival održava se uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Hrvatskog audiovizualnog centra. Sponzori festivala su ACT Printlab, Brlog zadružna pivovara i ERSTE. Medijski prate Journal, Kulturpunkt.hr i Radio student.