Uncategorized

Konferencija Status M-a

Prevencija socijalne isključenosti mladih: primjeri dobre prakse

Prevencija socijalne isključenosti mladih: primjeri dobre prakse

Konferencija “Prevencija socijalne isključenosti mladih: primjeri dobre prakse” održat će se 29. svibnja u ulici Jurja Žerjavića 10, s početkom u 9:30 sati u organizaciji udruge Status:M.

Istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je da je 15% populacije Republike Hrvatske, odnosno svaki sedmi ispitanik/ca, socijalno isključeno ili u velikom riziku od socijalne isključenosti. Socijalna isključenost proces je koji osobu gura na margine društva, sprječavajući ju da zbog čimbenika koji su često izvan njezine kontrole punopravno sudjeluje u uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima društva. Tema socijalne isključenosti, posebice mladih koji pripadaju marginaliziranim skupinama, u javnim raspravama često je zanemarena, a njihovim se problemima i potrebama rijetko pridaje pažnja i pozornost.

Upravo s tim ciljem, Organizacija mladih Status:M organizira konferenciju Prevencija socijalne isključenosti mladih: primjeri dobre prakse, kao vrhunac trogodišnjeg programa “Budi muško, promijeni svijet – prevencija institucionalizacije adolescenata i izgradnja kapaciteta centara za socijalnu skrb, odgojnih zavoda te organizacija civilnog društva za rad s mladićima” koje provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
 
Cilj je ove konferencije otvoreno i konstruktivno razgovarati o specifičnostima, problemima i potrebama mladih, posebice marginaliziranih skupina, prikazati primjere dobre prakse djelovanja organizacija civilnog društva na prevenciji socijalne isključenosti mladih te zagovarati intersektorski pristup i suradnju javnih ustanova i organizacija civilnog društva na prevenciji socijalne isključenosti mladih.
 
Na konferenciji će sudjelovati predstavnici/e Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, predstavnici/e i djelatnici/e centara za socijalnu skrb u Zagrebu i Čakovcu, predstavnici/e Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Pravobraniteljice za djecu te predstavnici/e organizacija civilnog društva koje aktivno djeluju u području prevencije socijalne isključenosti mladih.