Uncategorized

Tribina, 07. studenog u 14:00 sati

Promocija: Arhiv radničkih borbi

Promocija: Arhiv radničkih borbi

Facebook događaja

Portal Radnička prava pozivaju vas na tribinu ‘Arhiv radničkih borbi’ koja će se održati 07. studenog od 14:00 do 16:00 sati u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

U javnom prostoru devedesete su postale jedno od ključnih referentnih polja različitog spektra rasprava. Dominantna optika devedesetih je u velikoj mjeri definirana državotvornim narativom čiji fokus rijetko kada izlazi van etničkih sukoba. Devedesete tako postaju sakralno mjesto realizacije nacionalne države pri čemu svi drugi društveni procesi zauzimaju tek periferno mjesto. Na taj način ostajemo zakinuti za veliki dio povijesti koji bi nam mogao ponuditi cjelovitiju i kompleksniju sliku tog perioda. Povodom objavljivanja “Arhiva radničkih borbi” razgovarat ćemo o temama koje nisu u primarnom fokusu rasprava o devedesetima. Razgovarat ćemo o različitim društvenim procesima koji su obilježili devedesete i naše suvremeno shvaćanje devedesetih te o izazovima i dometima dosadašnjih istraživanja na tu temu. Tribinu će moderirati Jelena Ostojić, sociologinja i članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju. 

“Arhiv radničkih borbi” je dugogodišnji BRID-ov projekt koncipiran kao suvremeni istraživački alat koji će pomoći u istraživanju tranzicijskog perioda u Hrvatskoj. U sakupljanju arhivskog materijala sudjelovali su članice i članovi Brid-a; Nikolina Rajković, Katarina Jaklin, Josip Jagić i Igor Livada.

Arhiv objedinjuje novinske članke (Novi list, Feral Tribune, Večernji list, itd…) koji donose informacije o različitim oblicima radničkog organiziranja i otpora tijekom tranzicije. Arhivu radničkih borbi moguće je pristupiti ovdje, a radničke akcije i članke o njima objedinjene unutar arhiva moguće je pretraživati prema ključnim kategorijama putem digitalne tražilice. 

Sudionici_ice tribine:
1. dr. sc. Dragan Bagić, izvanredni profesor na odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
2. Katarina Jaklin, sociologinja i članica istraživačkog tima okupljenog oko projekta “Arhiv radničkih borbi”. 
3. dr. sc. Hrvoje Klasić, izvanredni profesor na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Arhiv radničkih borbi razvijen je uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.