Uncategorized

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

‘Snaga otpora’ u Sisku

‘Snaga otpora’ u Sisku

Građanska inicijativa za 22.6. u suradnji s Gradom Siskom organizira događanja ‘Snaga otpora’ povodom Dana antifaštističke borbe i poziva sve zainteresirane da im se pridruže u srijedu, 22. lipnja.

Prenosimo i cjeloviti progam.

17:30 – 18:30 Razgovori o antifašizmu

O razvoju grada Siska u 20. stoljeću, Narodnooslobodilačkoj borbi, 1. partizanskom odredu, Antifašističkom frontu žena i značenju antifašizma danas govorit će Marijan Bogatić, Hrvoje Klasić i Marija Ćaćić.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj svjedočimo sve većoj i zabrinjavajućoj revitalizaciji ustaštva koja se konkretizira u ustaškim skandiranjima na stadionima, nekažnjenim iscrtavanjima svastika i sve jačem skretanju udesno i klerikalizaciji javne televizije te “odstrelu” mnogobrojnih novinara, novinarki i organizacija civilnog društva. U svjetlu toga, izuzetno je bitno svakodnevnim otporom, društvenim angažmanom i ujedinjavanjem snaga spriječiti pokušaje brisanja i revizije naše antifašističke prošlosti i tradicije te socijalističke modernizacije Hrvatske.

Okupljanjem naroda u antifašističku frontu, od osnivanja prvog partizanskog odreda u Sisku 1941. do ustanka u Titovom Drvaru i Srbu, narodi Hrvatske pokazali su da se žele oduprijeti fašizmu i njegovim inačicama u obliku ustaštva na ovim prostorima, odnosno svakom obliku rasizma, desnog ekstremizma, nacionalizma i isključivosti. To je prošlost koju ne smijemo zaboraviti i na čijoj tradiciji moramo graditi sve naše sadašnje i buduće borbe za egalitarnije i solidarnije društvo!

18:30 – 19:30 Promocija časopisa Mreže antifašistkinja Zagreba i predstavljanje organizacije

Mreža antifašistkinja Zagreba je kolektiv koji nastoji obnoviti tradiciju antifašističke borbe u suvremenom kontekstu kroz ulične akcije, marševe i medijske aktivnosti, od kojih je jedna i izdavanje časopisa Nepokoreni grad koji prati ali i potiče rad članova MAZ-a.

19:30 – 20:30 Nastupi zborova

Le Zbor

Zbor Xop

20:45 – 22.30 Filmska večer na otvorenom: Akcija stadion, Dušan Vukotić

‘Akcija stadion’ je film baziran na istinitom događaju iz 1941., a govori o akciji zagrebačkih srednjoškolaca kojom su pružili otpor ustaškom režimu i njegovim rasnim zakonima

17:30 – 21:00 Predstavljanje organizacija na štandovima

Mreža antifašistkinja Zagreba, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za radničke studije, NK Zagreb 041, Centar za mirovne studije.