Uncategorized

Tribina: Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji

Tribina: Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji

CMS

Centar za mirovne studije poziva vas na tribinu o kažnjavanju pomaganja izbjeglicama ‘Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji’ u utorak 29. listopada u 10.30 u Europskom domu (Jurišićeva 1, Zagreb).

Hrvatska će uskoro predsjedati Vijećem Europske unije, a kao jedno od glavnih pitanja Europske unije danas postavljaju se migracije. Osim odnosa Europske unije prema ljudima u pokretu, sve više se kristaliziraju primjeri kriminalizacije osoba i organizacija koje tim ljudima pružaju pomoć i podršku.

O stanju u Hrvatskoj i Mađarskoj po pitanju kriminalizacije solidarnosti govorit će predstavnice Pučke pravobraniteljice i Centra za mirovne studije te predstavnik Mađarskog helsinškog odbora, dok će se videolinkom javiti humanitarac koji zbog spašavanja života izbjeglica u Grčkoj čeka suđenje i prijeti mu do 25 godina zatvora.

U sklopu tribine bit će predstavljena analiza slučajeva kriminalizacije solidarnosti u Europskoj uniji u kojoj će biti iznesene i preporuke za zaustavljanje ove prakse.

Na tribini će govoriti:

·       Ana Ćuća, autorica analize slučajeva kriminalizacije solidarnosti u EU, Centar za mirovne studije

·       Zoltán Somogyvári, Mađarski helsinški odbor 

·       Maja Kević, Zamjenica pučke pravobraniteljice 

·       Seán Binder, humanitarac i student (videolinkom)

Tribinu će moderirati Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Osiguran je simultani prijevod na engleski/hrvatski jezik.