Uncategorized

nepokoreni grad 4. svibnja, Most slobode

Trnjanski kresovi 2019.

Trnjanski kresovi 2019.

Ivana Šmit

I ove će godine, 4. maja na nasipu kod Mosta slobode, gorjeti Trnjanski kresovi čime će se zajednički proslaviti dan oslobođenja našega grada od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta.

“Glasnije i strastvenije nego ikad, odat ćemo počast borbi kojoj dugujemo temeljna prava i slobode – seksualna i reproduktivna prava žena, prava na rad, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, prava na stambeno zbrinjavanje. Toj borbi dugujemo mnogo, prije svega to da je nastavimo!”, poručuju iz MAZ-a te dodaju: “I ove godine poslat ćemo glasnu poruku da od borbe nećemo odustati. Naše zajedništvo nije samo prva, već i posljednja linija obrane svega što je dosad izboreno, no i temelj onoga što će tek doći.” 

Pozivaju sve sugrađanke i sugrađane da im se pridruže na petim obnovljenim Trnjanskim kresovima na Savskom nasipu kod Mosta slobode i kluba Močvara / Pogona Jedinstvo, upravo na mjestu gdje su partizani 1945. ušli u grad. Pokažimo zajednički da je Zagreb uvijek bio i ostat će nepokoreni grad!

Proslava na otvorenom trajat će od prijepodnevnih sati uz korisne i zabavne radionice za sve uzraste, prigodnu hranu i piće, štandove Mreže antifašistkinja Zagreba i drugarskih aktivističkih grupa, pjesme zborova te mnoga iznenađenja; a dnevni program zaokružit ćemo, kao i dosad, paljenjem Trnjanskih kresova!

Nakon što se na nasipu upale kresovi svi se skupa selimo u Močvaru na jubilarni deseti Antifa night, s line-upom koji predvode “OG antifa hooligani” Los Fastidios zajedno s domaćim nadama Loš primjer, Fraktura mozga i Shin. ★ 10. Antifa night – Los Fastidios + support★

★ ! SF / SN ! ★
_______________

Priopćenje Mreže Antifašistkinja Zagreba prenosimo u cijelosti: 

Prije 74 godine naš je grad oslobođen od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta. Prije 74 godine partizanske su jedinice ušle u Zagreb kako bi se pridružile svojim zagrebačkim drugovima da bi zadali konačni udarac fašističkoj vlasti kvislinške NDH i poslale je u ropotarnicu povijesti. Prije 74 godine naše su hrabre sugrađanke i sugrađani pokazali kako je Zagreb oduvijek bio i ostao nepokoreni grad.

Pa ipak, unatoč toj slavnoj pobjedi, pobjedi za koju je svoje živote položilo osam tisuća Zagrepčana koji su se borili pod crvenom zastavom te dvanaest tisuća Zagrepčana koji su stradali od ustaškog terora, mi svakodnevno svjedočimo sustavnim pokušajima brisanja njezina značaja te zatiranju svega onoga što je ona donijela sa sobom.

Svjedočimo reviziji, čak i besramnom falsificiranju povijesti, kojom se nastoje rehabilitirati ustaške kukavice i njihov zločinački režim. Svjedočimo sve jačem nazadnjačkom divljanju ultrakonzervativnih klerikalnih udruga koje sustavno gaze po pravima žena i pravima naših LGBT drugarica i drugova i sve gorem odnosu prema etničkim manjinama i izbjeglicama. Svjedočimo općoj materijalnoj nesigurnosti i starih i mladih, nezaposlenosti i nesigurnim uvjetima rada, rastakanju sustava zdravstvene i socijalne skrbi.

Ali, koliko god se nazadnjačke i reakcionarne snage ovoga društva trudile, naša prava neće gaziti. Našu snagu i borbenost neće potkopati. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, nam neće oduzeti.

Stoga Vam ponosno čestitamo najvažniji i najznačajniji dan u povijesti Zagreba ― dan njegova oslobođenja.

★ SMRT FAŠIZMU―SLOBODA NARODU! ★

Organizacijski partner: Srpsko narodno vijeće

Partneri/ce: Centar za mirovne studije, Faktiv, Inicijativa mladih za ljudska prava, Radnički portal, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba, Nogometni klub Zagreb 041, Zagreb Pride, Goranovo proljeće, Biciklopopravljaona Zelene akcije, Slackline Zagreb, KSFF, Pogon, URK, Saso Mange Soundsystem