Uncategorized

pričajmo o skrivenim zločinima

Ženski sud – feministički pristup pravdi

Ženski sud – feministički pristup pravdi

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu od 7. do 10. svibnja 2015. održava se regionalni Ženski sud – feministički pristup pravdi. Na ovom alternativnom sudu svjedočit će žene o iskustvima nepravdi i nasilja pretrpljenih tijekom rata i u miru i govoriti o nepriznatim, skrivenim i prešućenim zločinima, ali i o organiziranom otporu žena s prostora zemalja bivše Jugoslavije.

Riječ je o događaju na kojem će sudjelovati više od 500 svjedokinja, aktivistkinja i aktivista iz zemalja regije, suradnica suda, međunarodno sudsko vijeće, umjetnice i žene iz država u kojima se i danas događa ratno nasilje.

Na Ženskom će se sudu govoriti o ratu protiv civilnog stanovništva, progonu drukčijih u ratu i miru, etničkom, seksualnom, militarističkom i ekonomskom nasilju te otporu žena. Međunarodno sudsko vijeće će nakon svjedočenja žena izreći presudu i zahtjeve institucijama za ostvarivanje pravde za žrtve.

Regionalnu inicijativu za Ženski sud-feministički pristup pravdi pokrenule su 2010. godine feminističke organizacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Tijekom četiri godine intenzivno su radile na pripremama za organiziranje Ženskog suda-feministički pristup pravdi, pri tom stvarajući feministički model izgradnje mira, pravde i odgovornosti. Aktivnosti su uključivale stvaranje solidarne mreže svjedokinja, aktivistkinja, terapeutkinja, teoretičarki i umjetnica. Feminističkim pristupom pravdi promišlja se i stvara nova politika znanja, preispituje odnos između teorije i prakse/iskustva, gradi međusobna solidarnost i povjerenje, alternativna žensku povijest i kolektivno historijsko pamćenje.

Organizacijski odbor Inicijative za Ženski sud-feministički pristup pravdi okuplja organizacije: Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Sarajevo, Fondacija CURE, Sarajevo, Forum žena, Bratunac, (Bosna i Hercegovina), Centar za žene žrtve rata-ROSA, Zagreb, Centar za ženske studije, Zagreb, (Hrvatska), Ženski lobi Slovenije, Ljubljana, (Slovenija), Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Kotor, (Crna Gora), Savjet za rodnu ravnopravnost, Skopje, (Makedonija), Ženska mreža Kosova, Priština, (Kosovo), Centar za ženske studije, Beograd, Žene u crnom, Beograd, (Srbija).