Uncategorized

FESTIVAL U SPLITU

Zgodne žene spašavaju stvar 2017.

Zgodne žene spašavaju stvar 2017.

Zgodne žene spašavaju stvar” peto je izdanje festivala, namijenjenog promociji ženskog stvaralaštva te kreiranja i propitivanja kulturnog i umjetničkog djelovanja iz feminističke perspektive.

Ovogodišnji program donosi dva događaja, predstavljanje zbirke priča  “O ljubavi, batinama i revoluciji” autorice Nore Verde i umjetničke akcije “Živa knjižara” kojom upozoravamo na odnos prema književnosti i kulturi u lokalnoj zajednici. U akciji sudjeluju Nada Topić, Nora Verde i  Marija Rakić Mimica.

Ove godine festival “Zgodne žene spašavaju stvar”  se odvija u suradnji s udrugom “Info zona”.

 

Program:

Petak, 03.11., Caffe bar Chilton, 21:00 h

Predstavljanje zbirke priča ‘O ljubavi, batinama i revoluciji’ autorice Nore Verde.

Treće prozno izdanje obuvaća priče žena različitih dobi i životnih iskustava oko tema ljubavi, nasilja i revolucije, svakodnevnih otpora i prkosa kao alata za preživljavanje i življenje.

 

Sa stranica izdavača (http://www.sandorf.hr) :

“Ljubav, batine i revolucija, tri riječi-gromade, tri su tematska okvira unutar kojih se kreće devet protagonistica ove knjige. Ispisane iz pozicije onih koje se patrijarhatu opiru, prkose mu ili ga na bilo koji način remete, ove priče odbijaju svoje junakinje ostaviti na margini, već ih bacaju u samo središte borbe. One primaju udarce i dižu ‘revolucije’, svjesne kako njihovo poprište jesu i ulice, skvotovi, široki javni prostori, ali i klaustrofobično male spavaće sobe, kuhinje u kojima se kuha ljubav i prži na jakoj vatri ljubomore, i svaka ona četiri zida među koja ih se uporno pokušava zatvoriti. Krećući se od priča-minijatura u duhu anglosaksonske tradicije do dužih pripovijesti, uz britki humor i odlične dijaloške dionice, autorica s jednakom lakoćom portretira mlade anarhistice, aktivistkinje, umirovljene pomoćne kuharice, prkosne djevojčice, učiteljice koje gube tlo pod nogama, lezbijke umorne od svakodnevnog, višedecenijskog coming outa…

 

Priče Nore Verde sklapaju se u zanimljivu narativnu slagalicu, nastavljajući tamo gdje je autorica stala s romanom Do isteka zaliha, pokazujući nam kako nasilje možemo pobijediti ljubavlju, a svaka je takva pobjeda mala revolucija.

Biografija autorice:

Nora Verde (Antonela Marušić) rođena je 1974. godine u Dubrovniku. Završila je studij hrvatskog jezika i književnosti. Književnom praksom počinje se baviti kao studentica kada objavljuje prvu knjigu poezije, Sezona bjegova (Narodno sveučilište, Split, 1994.) Pjesme su joj objavljene u pjesničkom zborniku Oblaci (Matica hrvatska, Zadar, 1998.) zadarskog Studentskog književnog kluba. Od 2010. književne radove piše i objavljuje pod literarnim imenom Nora Verde. Autorica je proznih knjiga Posudi mi smajl (Meandar, 2010.) i Do isteka zaliha (Sandorf, 2013.).

Priče su joj objavljene u zborniku Pristojan život (lezbejske kratke priče s prostora Ex Yu), (Labris 2012.) i knjizi kratkih priča Zagreb Noir (Durieux, 2014.) koja je u prijevodu na engleski jezik objavljena u studenom 2015. godine u američkoj nezavisnoj kući Akashic Books. Živi i radi u Zagrebu.”

Subota, 4.11., 12 sati, Pjaca (Ispred knjižare Morpurgo)

Živa knjižara

Unatoč obećanjima da će najstarija knjižara u gradu Splitu i jedna od najdugovječnijih uopće otvoriti svoja vrata u rujnu, to se nije dogodilo i nema najava da će se dogoditi. Grad koji je nekoć imao čak sedam knjižara u uskom krugu oko Pjace danas je grad u kojem se knjige jedva pronalaze. Ne bismo li upozorili na pogubnu praksu sužavanja prostora za kulturu i njegovog ustupljivanja komercijalnim i turističkim djelatnostima, Skribonauti organiziraju Živu biblioteku pred knjižarom Morpurgo u subotu, 4.11., u 12 sati, da barem jedan dan ponovo povežu knjižaru s gradom i grad s knjigom.

U sklopu Žive knjižare moći ćete “posuditi”:

Nadu Topić

Autorica knjige”Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja” pružit će kratki uvod u povijest knjižare ta nam pokazati zašto je knjižara Morpurgo bila i ostala važni centar kulture u Splitu. Autorica će s nama i podijeliti i ulomak iz svoje hvaljenje knjige “Male stvari”.

Noru Verde

koja će pročitati priču iz svoje najnovije zbirke “O ljubavi batinama i revoluciji”. 

Mariju Rakić Mimicu

dobitnicu Nagrade Prozak koja će čitati priču iz svog iščekivanog prvijenca.

 

*Napomena: Osnovno pravilo Žive knjižare je to da su sva pitanja dobrodošla, zato pitajte.