U fokusu

Homofobija u Saboru

Sabor izglasao Zakon o udomiteljstvu, Dugine obitelji tražit će mišljenje Ustavnog suda

Sabor izglasao Zakon o udomiteljstvu, Dugine obitelji tražit će mišljenje Ustavnog suda

Nakon višemjesečnih rasprava u javnosti, Sabor je u petak izglasao Zakon o udomiteljstvu. Naravno, životni partneri i partnerice iz tog su Zakona isključeni, prenosi Crol.hr.

Za zakon su glasovala 72 zastupnika/ica, šest zastupnika/ica bilo je suzdržano, dok je njih četvoro bilo protiv prijedloga Vlade. Kao što se i najavljivalo, suzdržani su bili HNS-ovci, no na ovaj su način HDZ-u održali kvorum i omogućili izglasavanje zakona. Da kojim slučajem nisu glasali, HDZ-u bi bila upitna većina zastupnika koja je bila potrebna da do glasanja uopće dođe.

Prevladale su predrasude i homofobija

Komentar o izglasanom Zakonu za Crol je dao Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji: “Njime je još jednom životnim partnerima i partnericama poručeno da su građani i građanke drugog reda, a najbolji interes djeteta nije uzet u obzir. Političari su imali danas priliku pokazati odlučnost i zalaganje za europske vrijednosti, ali ipak su prevladale predrasude i homofobija kojoj smo svjedočili zadnjih dana čak i tijekom rasprave u Saboru. Zatražit ćemo mišljenje Ustavnog suda jer smatramo da ovakav zakon diskriminira na više razina, i nadamo se da će se Zakon promijeniti čim prije kako bi pomogao najranjivijim skupinama u našem društvu”.

Ustavnu je tužbu najavio i Furio Radin u ime Kluba nacionalnih manjina, prenosi Telegram. Kako je kazao, radi se o kršenju ljudskih prava jednog dijela stanovništva.