U fokusu

'Seks bez pristanka uvijek je silovanje'

Amnesty International: ‘Europski zakoni o silovanju većinom su zastarjeli’

Amnesty International: ‘Europski zakoni o silovanju većinom su zastarjeli’

Counselling / pixabay.com

Slučaj muškarca koji je u Irskoj oslobođen optužbe za silovanje odjeknuo je diljem svijeta. Navodno se radilo o sporazumnom seksu, a kao dokaz korišteno je čipkano donje rublje žrtve.

Iako zvuči kao loš vic, radi se o okrutnoj stvarnosti koja pokazuje golem problem cijele Europe: zakoni o silovanju često su zastarjeli i preblagi; štoviše, često idu na ruku počiniteljima.

Organizacija Amnesty International analizirala je europske zakone i došla do zastrašujućih spoznaja. Za većinu europskih zakonodavstava o silovanju se radi samo ako čin uključuje nasilje, prijetnje ili prisilu. Samo Irska, Engleska, Belgija, Cipar, Island, Luksemburg, Švedska i Njemačka – sveukupno osam zemalja – silovanjem podrazumijeva seks bez pristanka.

“Seks bez pristanka uvijek je silovanje, i točka, izjavila je Anna Błuś, istraživačica Amnesty Internationala za prava žena.

Ipak, trenutni zakoni govore suprotno. Čak i u Njemačkoj se, primjerice, novi kazneni zakon o seksualnom nasilju primjenjuje tek od 2016. godine. Prema tom se zakonu silovanje definira kao čin počinitelja protiv volje žrtve, čak i kada prisila uključuje “samo” riječi i geste.

Međutim, u drugim se zemljama, poput Hrvatske, silovatelje kažnjava samo do pet godina zatvora ako se utvrdi se radilo samo” o seksu bez pristanka. Kada silovanje uključuje nasilje, prijetnju ili prisilu, počinitelje se kažnjava s najviše deset godina zatvora.

Svaka dvadeseta žena u EU je silovana

Procjenjuje se da je svaka dvadeseta stanovnica EU starija od 15 godina silovana. To se temelji na podacima Agencije Europske unije za temeljna prava, dostupnima Amnesty Internationalu.

Najgore je što mnoge od tih žena nakon silovanja odluče ne otići na policiju. One, naime, znaju da su zakonom propisane kazne preblage i da počinitelj vjerojatno neće biti pravedno kažnjen, te nemaju hrabrosti prijaviti. Mnoge od njih također se boje da će ih se smatrati (su)odgovornima za silovanje. Ne bez povoda, potvrđuju statistike.

Rezultati istraživanja u specijalnom izvješću Eurobarometra Europske komisije iz 2016. godine pokazuju da čak 10 posto ispitanika_ca smatra da je seks bez pristanka opravdan ako žena nosi “izazovnu odjeću”, a 12 posto seks bez pristanka smatra opravdanim ako je osoba pijana ili drogirana. Rezultati pokazuju koliko mnogo ljudi još uvijek ima krive predodžbe. Ipak, samo je jedna osoba odgovorna za silovanje, a to je silovatelj.