U fokusu

Nigerija

Trgovci seksualnim robljem drže više od 20 tisuća žena i djevojaka u Maliju

Trgovci seksualnim robljem drže više od 20 tisuća žena i djevojaka u Maliju

Nigerijska agencija za borbu protiv trgovanja ljudima strahuje da je oko 20 tisuća žena i djevojaka prokrijumčareno iz Nigerije u Mali gdje ih se zadržava protiv njihove volje nakon što su prisiljene na prostituciju.

Julie Okah-Donli, generalna direktorica Nacionalne agencije za zabranu trgovanja ljudima (NAPTIP), ističe kako je tim iz NAPTIP-a, u suradnju s Međunarodnom organizacijom za migracije (OIM) otkrio koliko daleko seže trgovanje ljudima prilikom posjeta južnom Maliju prošlog mjeseca.

Desetine žena i djevojčica vraćeno je nazad iz područja Kangaba na jugu Malija u prethodnim mjesecima. Tim, koji je otišao istraživati to područje, otkrio je da ih je još nekoliko stotina tamo zarobljeno, navodi Okah-Donli.

“Dobili su pouzdane informacije o mještana/ki da postoji više od 200 takvih mjesta rasutih oko južnog dijela Malija. U svakoj kolibi gdje su ih držali nalazilo se 100 do 150 djevojaka na tom području. Tako smo došli do zaključka da tamo drže najmanje 20 tisuća osoba”, rekla je.

Ženama i djevojčicama, u dobi od 16 do 30 godina, rečeno je da će ih odvesti u Maleziju kako bi radile u ugostiteljstvu, ali umjesto toga bile su prisiljene na prostituciju. “Drži ih se u strašnim, robovskim uvjetima”, rekla je Okah-Donli. “Ne mogu pobjeći jer se čuvaju na udaljenim mjestima, kao što su područja duboko u šumi”.

Tisuće žena i djevojaka svake godine odvodi se iz najnaseljenije zemlje u Africi, gdje 70 posto od 190 milijuna stanovnika/ica živi s manje od dva dolara dnevno. Veliki dio njih stiže u Europu, a drugi se prevozi u druge dijelove zapadne Afrike.

Okah-Donli kaže kako je njezina agencija ostvarila suradnju s IOM-om, koji je u prosincu omogućio povratak 41 žene i djevojčice iz Malija i dalje radio na povratku ostalih. Većina njih dolazi iz zemalja u južnoj Nigeriji, uključujući zemlje Delta, Rivers, Bayelsa, Anambra i Edo.