Vijesti

28.01.2019. 17:50:19 - Libela

LGBT roditelji

Irska: obje majke upisane u rodni list djece rođene potpomognutom oplodnjom

Irska je vlada dala zeleno svjetlo prijedlogu da na rodnom listu djece lezbijskih parova rođene potpomognutom oplodnjom budu upisane obje majke, piše Crol.hr.

Dosad je u rodnim listovima bila navedena samo ona partnerica koja je rodila. Usvoji li irski parlament taj prijedlog, svi će se lezbijski parovi koji imaju dijete rođeno medicinski potpomognutom oplodnjom moći registrirati, ili ponovno registrirati, kao djetetovi roditelji.

Ured za socijalnu zaštitu pojašnjava kako će novi zakon riješiti poteškoće u upisu istospolnih partnera uvođenjem kategorije "roditelj" umjesto pojmova "otac" i "majka". Ministrica zapošljavanja i socijalne zaštite Regina Doherty izjavila je da se promjene dotiču pitanja koja su vrlo osjetljiva i od velike važnosti obiteljima na koje se odnose. Istaknula je kako je razgovarala s mnogim parovima koji se susreću s ovom pravnom dvojbom i kako će izglasavanje zakona biti prioritet. Pred irskim parlamentom trebao bi se naći na proljeće.

Irska je u posljednje vrijeme unaprijedila mnoga LGBT prava. Prije četiri godine usvojila je Zakon o priznavanju roda kojim je trans osobama dopuštena pravna promjena roda samo na osnovi izjave, bez medicinske dokumentacije. Pravo na samoodređenje dostupno je i maloljetnicima od šesnaeste godine uz sudski nalog. Irska tako prednjači pred mnogim drugim zemljama, no izvještaj koji je Doherty zatražila lani preporučio je daljnji napredak prema sustavu priznavanju roda za djecu bilo koje dobi. Preporučeno je i da priznavanje roda bude omogućeno rodno nebinarnim i interseksualnim osobama.

Tagovi: dugine obitelji, irska, lgbt roditelji

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM