U fokusu

medijska nagađanja

Obvezno savjetovanje prije pobačaja NIJE opcija

Obvezno savjetovanje prije pobačaja NIJE opcija

Iako novi tzv. Zakon o pobačaju nije na vidiku, probni baloni se ipak puštaju u javnost. Jedan od takvih je i ovotjedna najava da bi novi zakon mogao sadržavati odredbu o obveznom savjetovanju kroz koje će žena morati proći prije pobačaja, što je od neimenovanog izvora doznao Večernji list.

Uvođenje obveznog savjetovanja prije pobačaja, nažalost, ne bi bilo u suprotnosti s obrazloženjem Ustavnog suda, koji je početkom 2017. godine ustanovio da: “Zakonodavac također može, kako bi ženi omogućio da njezino određenje prema trudnoći i majčinstvu bude slobodno, odrediti primjereno razdoblje razmišljanja prije donošenja odluke o prekidu ili nastavku trudnoće u kojem bi joj bile pružene sve informacije o trudnoći i uslugama koje joj stoje na raspolaganju”.

Kao što smo i 2017. upozoravale, obvezno savjetovanje, unatoč tome što se nekima čini bezazlenim – uglavnom rezultira još nedostupnijim pobačajem, a pravi primjer za to je Makedonija.

Zakon kojim je 2013. u toj zemlji godine uveden institut obaveznog savjetovanja više nije na snazi, ali je u ovih nekoliko godina rezultirao time da su se u bolnice uvukle “anti-choice” organizacije koje su žene na obveznim savjetovanjima različitim metodama pokušavale odgovoriti od pobačaja.

Nacrt novog zakona u Hrvatskoj i dalje je nepoznat, ali nema sumnje da će se pojedini akteri i akterice potruditi da se njime pobačaj zabrani bez da ga se zapravo zabrani – između ostalog i uvođenjem obveznog savjetovanja. Puštanje ideja u medije prvi je korak.