U fokusu

12. i 13. srpnja u Poreču

Poreč je out: Homo, fešta!

Poreč je out: Homo, fešta!

Homo, fešta! festival je LGBT kulture koji će se održati u Poreču 12. i 13. srpnja. Izložba, filmovi, drag show, kviz, predavanje, druženje – kultura, zabava i aktivizam na različitim punktovima u gradu.

Ovogodišnji filmski program prikazuje se u suradnji s Fondom za druge i Goethe Institutom iz Zagreba. Riječ je o filmovima:

Coming Out, Heinera Carowa (Legenda o Paulu i Pauli, Toliko mnogo snova) – Prvi i posljednji veliki istočnonjemački film iz DEFA-ine produkcije na temu gej veze nagrađen je u na Berlinalu 1990. srebrnim medvjedom za poseban umjetnički doprinos. Philipp je školski učitelj u vezi s Tanjom, kolegicom s posla, koja čeka njegovo dijete. Upoznaje Matthiasa, što ga silno pogađa. Sad zna što je cijeli život čekao i spoznaje svoju dugogodišnju potisnutu seksualnu orijentaciju. Pa ipak, predrasude društva prema gej odnosu prisiljavaju ga da vodi dvostruki život, sve dok situacija ne eskalira.

Moje ime nije Ali, u režiji Viole Shafik, egipatsko-njemačke filmske teoretičarke, kustosice i filmske redateljice – Za svoj antirasistički film Svi drugi zovu se Ali (Angst essen Seel auf, 1973), Rainer Werner Fassbinder dobio je međunarodno priznanje. Glavna zvijezda filma je arapski gastarbajter kojeg je igrao Marokanac El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa, Fassbinderov tadašnji ljubavnik. Iako se film hrabro suprotstavio rasisizmu poslijeratne Njemačke, izgleda da su njegovi autori stvarnom čovjeku prisupili pomalo ravnodušno, fantazirajući o svom vlastitom Salemu. Temeljem intervjua i arhivskih snimaka, Viola Shafik u filmu “Moje ime nije Ali” predodžbu o Salemu oslobađa od Fassbinderove grupe. Slika, koju još mnogi nisu revidirali.

Ulaz na projekcije je besplatan, a karte se mogu rezervirati na http://rezervacije-poup.hr   

U suradnji s udrugom Dugine obitelji, organizira se i izložba i piknik:

Izložba “Sva naša vjenčanja” po prvi puta donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo diljem Lijepe naše. Izložba “Sva naša vjenčanja” donosi privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj ili brak izvan Republike Hrvatske. Fotografije s njihovog najvažnijeg dana u životu hrabro podijeljene s hrvatskom javnošću, pokazuju da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice. Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova još je uvijek vrlo rijetka i razumljiva. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. Ovom izložbom želimo pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne pristajemo na život “u ormaru”.

Piknik duginih obitelji i druženje – Piknik je zamišljen kao neformalno druženje u sigurnom okruženju u kojem se uvažavaju svi rodni identiteti i seksualne orijentacije bez diskriminacije i predrasuda. Ovo je prilika za sve LGBTIQ+ osobe, bez obzira planiraju li ili ne postati roditelji, da upoznaju, razgovaraju i dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju o duginim obiteljima od članova udruge. Naravno, ukoliko se samo želite odmoriti i družiti s nama, više ste nego dobrodošli. Pripremili smo posebna iznenađenja za najmlađe (i one koji se tako osjećaju).

U edukativnom dijelu programa, posvetit ćemo se Roditeljima LGBT osoba – Što kad mi se dijete outa? I roditelji prolaze kroz coming-out proces kad im dijete kaže da je gej / lezbijka / biseksualna / trans osoba. Kako se nositi s brigom, pitanjima, mislima, zašto je prijenos iskustava i informacija važan, kako svom djetetu pružiti podršku i kako se nositi s izazovima života u našem društvu pojasnit će Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji. Dođite, poslušajte i pitajte što god vas zanima! Predavanje je, osim roditeljima, namijenjeno svima koji rade s djecom i mladima (ravnatelji/ce, profesori/ce, učitelji/ce i sl.).

Večernji dio programa donosi:

LGBTIQ+ Pub Kviz  – Koliko znate o LGBTIQ povijesti, terminologiji ili pop kulturi? Osim “rainbow” zastave, koje sve zastave LGBTIQ pokreta možete prepoznati? Znate li koji su celebritiji lezbijke/gej/bi/trans/queer prema filmovima ili serijama u kojima su glumili/e? Ili prema pjesmama ili naslovnicama glazbenih albuma? Za sve one koje vole kvizove ili žele saznati više o LGBTIQ temama, organiziramo pub kviz s raznim pitanjima u kategorijama poput filmova, glazbe ili povijesti LGBTIQ pokreta – sve u opuštenoj atmosferi s nagradama za najbolje timove! Timovi mogu biti od 2 do 4 osobe, prijave će biti na licu mjesta prije samog kviza.

Drag show “House of Flamingo” – Porečka rezidencija kolektiva House of Flamingo nastavlja se i ove godine, a show nam pripremaju Entity i Colinda Evangelista. Queer umjetnički kolektiv od sredine 2013. godine aktivno djeluje na zagrebačkoj nezavisnoj kulturnoj i queer sceni. Primarna je misija kolektiva stvoriti, osnažiti i proširiti drag kulturu i queer izvedbenu scenu u Zagrebu, ali i šire u čitavoj regiji. Svojim djelovanjem žele vratiti queer kulturu u prostor zajednice s ciljem daljnje emancipacije i osnaživanja unutar društva u kojem su slobode rodnih te seksualnih identiteta i praksi na sve većem udaru.

Hang Out – Popit, družit, plesat, chillat! Ove godine festival zatvaramo druženjem i feštanjem u Terra Magici.

Festival organizira Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Duginim obiteljima, Fondom za druge, Goethe Institutom, House of Flamingo, Cornerom i Terra Magicom, a financijski ga podržava SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Grad Poreč-Parenzo.