U fokusu

nova verzija igre

Ms. Monopoly okreće rodni jaz u plaćama u novoj verziji popularne društvene igre

Ms. Monopoly okreće rodni jaz u plaćama u novoj verziji popularne društvene igre

Monopoly okreće rodni jaz u plaćama naopako s novom verzijom igre u kojoj žene zarađuju više od muškaraca, objavili su u utorak njeni tvorci, nadahnuti ženama pionirkama u određenim područjima znanosti i društva.

Ms. Monopoly zamjenjuje poznatog brkatog nekretninskog diva s kutije s njegovom nećakinjom investitoricom, a igrači/ce se natječu u prikupljanju izuma koje su napravile žene, uključujući  wifi i neprobojne prsluke, a ne nekretnine.

No, možda je najveća promjena ta da će igračice dobiti veće novčane fondove od muškaraca, rekli su proizvođači igračaka Hasbro – iako muškarci i dalje mogu pobijediti ako odigraju na pravi način.

“Želimo prepoznati i slaviti brojne doprinose koje su žene dale našem društvu i dalje svakodnevno daju”, izjavila je glasnogovornica Hasbroa Jen Boswinkel.

Igra će ženama povećati isplatu na početku igre, plus veću isplatu svaki put kad prođu početnu točku.

To je daleko od stvarnog života: žene koje su prošle godine radile puno radno vrijeme u Sjedinjenim Državama, zarađivale su 80 posto onoga što zarade muškarci, navodi se u službenim statistikama.

Igra je namijenjena isticanju žena koje su osporile status quo, navode iz Hasbroa, dodavši da žene drže samo oko 10 posto svih patentiranih izuma.

Hasbro je pokrenuo kampanju uručivši tisuće dolara mladim ženama koje rade na inovacijama, poput uređaja koji pomaže u otkrivanju olova u pitkoj vodi i izuma za otkrivanje vrtača prije nego što se pojave.

Ms. Monopoly dolazi nakon što je poljski dizajner stvorio potpuno žensku verziju igre na ploči “Who is she?”, s ciljem poticanja djece da više uče o poznatim ženama kroz povijest.