U fokusu

pošto žensko zdravlje?

Prosvjed u Zadru: Žensko zdravlje nikada državi nije bilo prioritet

Prosvjed u Zadru: Žensko zdravlje nikada državi nije bilo prioritet

U Zadru je danas održan prosvjed udruge Antifjaka i Platforme za reproduktivnu pravdu zbog nedostatka primarne ginekološke skrbi za 13 tisuća žena. Govor s prosvjeda prenosimo u cijelosti.

Danas smo ovdje jer nam naše, navodno javno, zdravstvo ne omogućava brigu o vlastitom zdravlju. Zdravstveni sustav se sve više privatizira, na štetu pacijentica!

Žensko zdravlje nikada državi nije bilo prioritet! Tu se samo rezalo i štedilo. Više od 400,000 žena u Hrvatskoj nema svog ginekologa ili ginekologinju. Hrvatskoj nedostaje čak 61 ginekološki tim. Ovim se direktno ugrožava žensko zdravlje!

Ginekološka struka navodi maximum od 4200 pacijentica po liječniku, a prema pravilniku HZZO-a jedan liječnik trebao bi imati 9000. To znači par minuta godišnje za svaku od nas! Vrijedimo više od toga!

Zdravstvo se privatizira dok žene pate. Žene su primorane plaćati 600kn preglede kod privatnika, a već uplaćuju u javno zdravstvo. Zdravlje je ljudsko pravo! Zdravlje nije roba koja se kupuje!

Dugogodišnja nebriga za zdravlje žena, nedovoljna ulaganja u zdravstveni sustav, sve veći odlazak liječnika_ica u private prakse i inozemstvo. Sve ovo dovelo je javno zdravstvo u potpuni kaos.

Zdravstvo koje mora biti jednako dostupno svima, ne uzima u obzir potrebe žena s invaliditetom. One ne mogu dobiti kvalitetnu uslugu, one ne mogu niti ući u ordinaciju. Država direktno krši zakonski zajamčene mjere podrške ženama s invaliditetom.

Što je sa ženama koje žive u ruralnim sredinama? Što je sa ženama koje žive na otocima? Kako one dolaze do svog ginekologa? Javno zdravstvo mora biti jednako dostupno svima!

Nedovoljno se ulaže u zdravstveni sustav! Nedovoljno se ulaže u školovanje stručnog kadra!

Primalja, koje mogu rasteretiti ginekologe_inje, u Hrvatskoj kronično nedostaje. Diplomski studij primaljstva uopće ne postoji. Primalje na svojim radnim mjestima nemaju osnovne uvjete za rad!

Krajnje je vrijeme da Ministarstvo zdravstva omogući primaljama samostalan rad! Krajnje je vrijeme da Ministarstvo obrazovanja omogući edukaciju primaljama i svom stručnom kadru.  

Uz ministarstva, županije i gradovi su ti kojima financijsko ulaganje u javno zdravstvo mora biti jedno od glavnih prioriteta kod donošenja proračuna.

Osim ministarstva, za ovakvu situaciju u zdravstvu odgovorne su i županije i gradovi kojima pri donošenju proračuna Domovi zdravlja nisu prioritet. Planiranje financijskog ulaganja u javno zdravstvo mora biti prioritet.

Zato hitno zahtijevamo:

1. Od premijera Andreja Plenkovića da hitno pokrene proceduru izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2020. do 2022. godine te time pokaže da ova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu i zdravlje.

2. Ostavku ministra Milana Kujundžića koji je raznim aferama dokazao svoju nekompetentnost i nebrigu za zdravlje građanki. 

3. Veća ulaganja u zdravstveni sustav, posebno u primarnu zdravstvenu skrb i prevenciju. Pozivamo gradonačelnika Dukića i zadarskog župana Longina da kroz gradski i županijski proračun vrate javno zdravstvo građankama.

4. Omogućavanje primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji. 

5. Jednak pristup primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve žene neovisno o dijelu Hrvatske u kojem žive i optimizaciju sustava za žene s invaliditetom.