U fokusu

U Rijeci obilježen 25. studeni

Četiri milijuna žena u svijetu žrtve su trgovine ljudima, a eksploatacija žena i djece, rasprostranjenost prisilne prostitucije iz godine u godinu raste. Čak 70 posto ubojstava žena počine njihovi partneri, apostrofirala je uz ostalo Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu na pressici u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U Rijeci obilježen 25. studeni

nada_abdalla

Nasilje nad ženama je globalni problem – svaka treća žena na svijetu je žrtva nasilja. Brojke govore da je najviše nasilja nad ženama u Africi i Aziji, nešto manje u Europi, a u te europske statistike uklopljena je i Hrvatska. U našoj zemlji svakih je 10 minuta jedna žena zlostavljana i dnevno ima prosječno 39 intervencija u obitelji zbog nasilja. Istraživanja govore da je u Europskoj uniji od 170 milijuna žena jedna trećina njih svaki dan izložena nasilju.

Četiri milijuna žena u svijetu žrtve su trgovine ljudima, a eksploatacija žena i djece, rasprostranjenost prisilne prostitucije iz godine u godinu raste. Čak 70 posto ubojstava žena počine njihovi partneri, apostrofirala je uz ostalo Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu – Centra za pravnu pomoć ženama žrtvama nasilja na pressici što ju je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ova riječka udruga organizirala zajedno s udrugom Amnesty International Hrvatske.

Pressica je održana na prigodnom štandu Centra na riječkom Korzu na kojem je građanima ponuđen sijaset informacija o borbi protiv nasilja, također i potpisivanje potpore borbi protiv nasilja nad ženama, a kojim je – kako je objasnila volonterka Centra pravnica Ana Čehovin – udruga željela osluhnuti bilo građana o ovom problemu. Prema njezinim riječima u borbu protiv nasilja potrebno je da se što više uključe mladi ljudi, dok su na druge teme ove ne samo osobne ili obiteljske već i društvene problematike upozorile i druge volonterke Centra.

Vesna Penić konstatirala je da su organizacije civilnog sektora još prilično na margina našeg društva, da ih se ne konzultira ni prilikom donošenja zakona o problematici kojom se bave te da je nasuprot tomu potrebno razvijati partnerski odnos organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti i državnih institucija. “Postavlja nam se pitanje: kako doći do velikog broja ženske populacije s mogućnostima koje pružaju naši zakoni i da li se žene u tome prepoznaju”, poentirala je Penić.

Branka Roganović, volonterka dviju udruga – i Centra za participaciju žena u društvenom životu i Centra za zdravstvenu psihologiju – naglasila je važnost toga da se sve žrtve nasilja zaštite u pravnom smislu, ali da je jednako važna i psihološka pomoć.

Primijetila je da je žrtvama nasilja lakše pomoć potražiti u udrugama civilnog društva, nego li u državnim ustanovama u koje građani ukupno imaju sve manje povjerenja. Upitana o radu Centra za participaciju žena u društvenom životu, Pintar je objasnila da je u dvije godine pomoć Centra zatražilo i dobilo oko tisuću žena žrtava nasilja – za sav taj neplaćeni rad građana za građane zahvalila je volonterkama Centra.

 

U Rijeci je istim povodom 23.studenog održan i okrugli stol “Važnost prevencije u sprječavanju nasilja među mladima” u organizaciji SDP-a. U uvodnom dijelu govorile su Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova; Nevenka Sudar iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Nataša Bijelić iz CESI. U vrlo zanimljivoj diskusiji o različitim oblicima nasilja među mladima uključujući i nasilje u adolescentskim vezama učestvovali su predstavnice/i različitih institucija, škola i nevladinih organizacija koji se bave ovom temom. Najzanimljiviji prijedlog proizašao iz diskusije je svakako prijedlog da se donese poseban zakon koji bi regulirao nasilje među mladima i obuhvatio sve vrste nasilja od onog vršnjačkog pa do nasilja u adolescentskim vezama. Donošenje takvog zakona je nužno jer nedavni prijedlog da nasilje u adolescentskim vezama uđe u Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji nije prošao.