U fokusu

Silovanje kažnjivo, no samo za žrtve

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima žrtve silovanja skoro nikad ne prijavljuju policiji svoje slučajeve. Kazna koju zakon predviđa za žrtve mnogo je stroža od onih s kojima moraju računati silovatelji. Ako žrtva ne uspije dokazati da se silovanje zaista dogodilo, prijeti joj optužnica za izvanbračni spolni odnos – prema zakoniku Ujedinjenih Arapskih Emirata težak zločin.

Silovanje kažnjivo, no samo za žrtve

circo de invierno

U arhirektonski nadasve naprednoj i prebogatoj muslimanskoj zemlji žrtve silovanja skoro nikad ne prijavljuju policiji svoje slučajeve. Kazna koju zakon predviđa za žrtve mnogo je stroža od onih s kojima moraju računati silovatelji.

Ako žrtva ne uspije dokazati da se silovanje zaista dogodilo, prijeti joj optužnica za izvanbračni spolni odnos – prema zakoniku Ujedinjenih Arapskih Emirata težak zločin.

Australske novine “The National”  opisuju slučaj australske državljanke, zaposlene u Ujedninjenim Arapskim Emiratima, koju je napio i silovao kolega s posla. Nakon što je događaj prijavila policiji, zadržana je u pritvoru, a poslije dva mjeseca optužena i osuđena za izvanbračni seks i korištenje alkohola. Narednih godinu dana provela je u zatvoru – dok je kazna za silovatelja iznosila samo tri mjeseca, pri čemu nije izrečena za silovanje, nego, naravno, izvanbračni spolni odnos!

2007. godine mnogo se pisalo o slučaju silovanja petnaestogodišnjeg dječaka iz Francuske u Dubaiju. Žrtvi, koja je prijavila silovanje, prijetilo je suđenje zbog homoseksualnosti, zato su roditelji zajedno sa silovanim sinom pobjegli iz države. Na kraju su počinitelji osuđeni na 15 godina zatvora, no izbio je novi skandal: sud u Dubaiju roditeljima je tajio činjenicu kako je jedan od silovatelja HIV-pozitivan. Vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne žele priznati da je ta “nemoralna” bolest prisutna i u njihovoj zemlji.

Prema riječima jednog od odvjetnika koji istražuju situaciju žrtava silovanja u Ujedinjenim Emiratima, za više od 70 posto slučajeva seksualnog nasilja policija nikad ne saznaje. Osim straha od kazne i zatvora, žene odustaju od prijave zbog kompromitacije koju sa sobom nosi silovanje – žrtve strahuju od toga da bi mogle biti odbačene od strane vlastite obitelji ili čak otpuštene s posla (ako ga, naravno, uopće imaju).