U fokusu

Predstavljamo kampanju za prave uzore

PinkStinks ili zašto sve mamine/tatine princeze moraju nositi ružičasto?

PinkStinks stranica za roditelje i sve koji se bave djecom, a i ima za cilj prikupiti podršku, potaknuti raspravu i konačno pokrenuti tu podršku kako bi se utjecalo na trgovce i medije s cilje promicanja važnosti pozitivnih rodnih uloga za djevojčice.
 

PinkStinks ili zašto sve mamine/tatine princeze moraju nositi ružičasto?

 Prevela Dajana Barišić

Grupa entuzijasta/kinja iz Velike Britanije na čelu sa  Abi i Emmom Moore osnovala je kampanju PinkStinks iz revolta na “kulturu ružičaste boje” za koju oni smatraju da napada svaki aspekt života djevojčica.

Ovo je stranica za roditelje i sve koji se bave djecom, a i ima za cilj prikupiti podršku, potaknuti raspravu i konačno pokrenuti tu podršku kako bi se utjecalo na trgovce i medije s cilje promicanja važnosti pozitivnih rodnih uloga za djevojčice.
 
One/i vjeruju da opsesija izgledom tijela počinje u sve mlađoj dobi, a da je sjeme posijano u ružičastoj fazi, kada se mlade djevojke podučavaju granicama unutar kojih će odrasti, kada im se daju stroge i štetne poruke o tome što to znači biti i izgledati kao djevojčica.

PinkStinks je organizacija koja lobira za i u ime roditelja i njihove djece.

Njihov cilj je:

  • Inspirati, motivirati i potaknuti djevojčice na mogućnosti i prilike otvorene za njih
  • Unapređivanje samopoštovanja i samopouzdanja djevojčica, podizanje njihovih ambicija i u konačnici poboljšavanje njihovih životnih mogućnosti
  • Izazvati ‘pink kulturu’ koja se temelji na ljepoti bez mozga i pružiti alternativu

 UZORI

 PinkStinks ima za cilj suprotstaviti se opsesiji “žutih” medija ženama koje su ‘slavne’, ‘tanke’, ‘bogate’ ili ‘u braku s poznatim muškarcima’, na način da slave one žene koje vide kao inspirativne, važne, inovativne i motivirajuće. Na svojoj stranici upućuju na neke od tih žena … neke iz prošlosti, neke koje tek počinju, iz svih sfera života.

 Neke od poznatih žena koje navode kao uzore: Annie Leibowitz, Annie Lennox, Rosa Parks, Emmeline Pankhurst…kao i mnoge druge iz svijeta umjetnosti, znanosti, ekonomije, sporta…

 One/i vjeruju da upoznavanjem djevojčica (i dječaka) sa slikama žena … svih oblika, veličina, boja i kultura, kako rade sve vrste čudesnih stvari … mogu na neki način poboljšati njihovo samopouzdanje i spoznaju o vlastitoj vrijednosti; dok ih trenutna mono-kultura samo uništava, slaveći ono za što se većina nas ne može ni nadati da će postići.

 “Dakle … razgovarati ćemo sa ženama različitog porijekla, koje nisu samo dobitinici zlatne medalje, odnosno dobitnici Nobelove nagrade … već osobe koje možda žive u vašem susjedstvu. Mnogo ih je … i one su velika inspiracija. Omogućimo našoj djeci da vide da je uspjeh svuda oko njih, potaknimo ih da se cijene bez obzira na vlastite slabosti, potaknimo ih da žele uspjeh.
I potaknimo sebe kao roditelje … naoružani informacijama, alatima i znanjem, da prkosimo pink kulturi … i izgradimo kulturu dobra … da  iskoristimo izraz …’da!… mi… možemo’
“, poručuju na svojoj stranici.

 I na kraju, evo nekoliko činjenica koje bi vas mogle potaknuti na razmišljanje i možda pokrenuti da pokušate promijeniti sveopće uniformiranje i separaciju naše djece, a samim time i njihovu budućnost.

 ČINJENICE

 73% ispitanih izjavilo je da Internet koriste svaki dan,a 80% kaže da djevojčice njihove dobi većinu informacija radije dobivaju sa Interneta nego iz novina.

 42% ispitanih djevojčica imenuju poznate kao najveći utjecaj na djevojčice i mlade žene.

40% također navode Internet kao jedan od najvećih utjecaja.

Girl Guides istraživanje 2008

Više od polovice (54%) svih žena diljem svijeta kažu da su prvi put postale svjesne potrebe da budu fizički privlačne između 6 i 17 godina.

Dove ‘Prava istina o ljepoti’, 2004

66% mladih ljudi nauči o seksu i vezama kroz medije.

Buckingham and Bragg (2003) Mladi ljudi, mediji i veze, Institute of Education

66% tinejdžerki razmišlja o plastičnoj operaciji, a 20% bi ju odmah napravilo.
 ispitivanje na uzorku od 1,800 tinejdžerki, 2005

 44% (ispitanih djevojčica) priznaju da mogu nabrojati više žena i djevojaka profesionalnih nogometaša nego političarki.

Girl Guides istraživanje, 2008

Polovica mladih žena osjeća da društvo vrši veći pritisak da budu tanke, nego da budu zdrave.

 Samo jedna četvrtina djevojaka vjeruje da je cool baviti se sportom ili da je važno biti dobar u sportu.

Women’s Sport and Fitness Foundation (2007)
 

L.M.Ward i Rivadeneyra (2002) analizirali su najpopularnije glazbene spotove na Black Entertainment Television-u i pronašli su slike seksualnog sadržaja u 84% spota, a dva najčešća seksualna ponašanja bila su seksualna objektivacije i ples koji poziva na seks.

 71% žena u tim spotovima bile su odjevene u blago provokativnu ili provokativnu odjeću ili uopće nisu nosile odjeću, u usporedbi s 35% muškaraca.

Muškarci počinju zarađivati više od žena gotovo čim uđu na tržište rada, a razlika između plaća raste s dobi. U 2005. prosječna razlika plaća za puno radno vrijeme radnika u dobi od 18-21 iznosila je 3,7 posto. Za one u dobi od 40-49, dobne skupine za koju je razlika plaća najveća, prosječna razlika plaća iznosila je 21,7 posto
Annual Survey of Hours and Earnings