U fokusu

Irska na sudu zbog zabrane abortusa

Prema izvještaju Udruženja za planiranje porodica (IFPA), najmanje 138 tisuća žena iz Irske je od 1980. godine otputovalo, uglavnom u Englesku, kako bi se podvrgle abortusu. U Irskoj je abortus nelegalan, sporni zakon je usvojen davne 1861. godine, a ponovo usvojen na referendumu prije 26 godina. “Pravo na život nerođenih” je inkorporirano u irski ustav.

Irska na sudu zbog zabrane abortusa

Tri žene koje žive u Irskoj žalile su se su na irski zakon o abortusu pred Evropskim sudom za ljudska prava, tvrdeći da on ugrožava zdravlje žena.

Osobe identifikovane kao A, B i C se trenutno nalaze u Velikoj Britaniji, gdje su se podvrgle abortusu. U Irskoj je abortus nelegalan, i ukoliko krivica neke osobe bude dokazana, njoj može biti izrečena doživotna robija.

Prva, Litvanka, odlučila je da okonča trudnoću jer joj je nedavno uklonjen tumor, za koji su postojale velike šanse da se u trudnoći povrati i prenese na dijete. Druge dvije su Irkinje, jednoj je ustanovljena vanmaterična trudnoća, a druga ima problema sa alkoholom i četvoro djece u hraniteljskim porodicama. Ona se odlučila na abortus kako ne bi ugrozila šanse da se poveže sa porodicom.

Sporni zakon je usvojen davne 1861. godine, a ponovo usvojen na referendumu prije 26 godina. “Pravo na život nerođenih” je inkorporirano u irski ustav.

Prema izvještaju Udruženja za planiranje porodica (IFPA), najmanje 138.000 žena je od 1980. godine otputovalo, uglavnom u Englesku, kako bi se podvrgle abortusu.

Strah Iraca da će EU nametnuti legalizaciju zakona, i umanjiti suverenitet zemlje o tom pitanju, rezultiralo je odbacivanjem Lisabonskog ugovora 2008. godine. Irska vlada je zatim dobila garancije od Unije da ta oblast neće biti ometana.

Irski advokat Pol Galager, koji je dio pravnog tima u Strazburu, smatra da je pravo na život prošireno na fetuse, i da je žalba zasnovana na “zakonskim i stvarnim predlozima koji, kada se analiziraju, ne mogu biti podržani”.

Uprkos velikom interesovanju medija, sud u Strazburu vjerovatno neće glasati protiv irskog zakona.

U slučaju iz 2007. godine, sud je izglasao da je Poljska prekršila odredbe Evropske konvencije kada je odbijen zahtjev za “terapeutski” abortus, koji bi navodno doveo do spašavanja vida jedne trudnice.

Žena je na vrijeme dobila potvrdu glavnog ljekara da joj se odobri vrsta abortusa koju odobrava zakon u zemlji, koji je jedan od najrestriktivnijih u Evropi.

Pet medicinskih eksperata je donijelo suprotnu odluku, tvrdeći da pogoršavanje vida nije povezano sa trudnoćom. Istu odluku donijela su i tri eksperta. Ipak, Evropski sud za ljudska prava je donio željenu odluku.

Osoba koja se podvrgla abortusu u Poljskoj, za razliku od Irske, ne može biti kažnjena zatvorskom kaznom.

Odluka Evropskog suda je pravno obavezna. Ako zemlja odbije presudu suda, jedina sankcija koju snosi u tom trenutku jeste izbacivanje iz Savjeta Evrope, organizacije koja se fokusira na ljudska prava, a koju čine i zemlje izvan EU, na primjer Rusija.