U fokusu

Istraživanje na 25 000 domaćinstava u Velikoj Britaniji

Tek svaka peta žena zarađuje više od partnera

Još ne tako davno to je bilo nezamislivo, ali danas jedna od pet žena zarađuje više nego njezin suprug ili dečko, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Za usporedbu, potkraj 60-ih samo četiri posto žena u dobi od 16 do 60 godina zarađivalo je više od partnera.

Tek svaka peta žena zarađuje više od partnera

Još ne tako davno to je bilo nezamislivo, ali danas jedna od pet žena zarađuje više nego njezin suprug ili dečko, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Za usporedbu, potkraj 60-ih samo četiri posto žena u dobi od 16 do 60 godina zarađivalo je više od partnera. Sada je takvih žena 19 posto, odnosno oko 2,7 milijuna žena samo u Velikoj Britaniji. Predviđa se da će se i dalje naglo povećavati broj žena ili djevojaka koje zarađuju više. Također, sljedećih 25 posto žena zarađuje jednako kao i njihov partner, što znači da ih lako mogu prestići u budućnosti.

Istraživanje je obuhvatilo 25.000 domaćinstava, vjenčane i nevjenčane parove, proučavajući njihova službena primanja u zadnja četiri desetljeća. Rezultati pokazuju dramatičnu promjenu za žene danas, jer većina njih imale su majke i bake koje nisu gradile karijeru nego su se posvetile odgoju djece.

Zbog impresivne moći zarađivanja novca nekih žena, raste broj muškaraca koji odustaju od karijere da bi bili samo očevi. Žene koje puno zarađuju shvaćaju da nema razloga da odustanu od svog posla i da žive od muževe plaće koja možda ne može pokriti ni kredite.

Prema službenim podacima, broj muškaraca koji ne rade nego se brinu o djeci narastao je za 80 posto u proteklih 15 godina. U 1994. bilo je 120.000 muškaraca koji su izjavili kako su preuzeli brigu za svoju obitelj i dom. Danas je taj brojka 214.000. Za usporedbu, broj žena koje su kućanice u istom razdoblju pao je sa 2,7 milijuna na dva milijuna. Rob Williams, izvršni direktor u Fatherhood Institute, kaže da se urušava ideja o muškarcu kao hranitelju obitelji. Od 70-ih muškarci su postali otvoreniji za ideju da se brinu o djeci, a zanemare karijeru.

Tridesetpetogodišnja direktorica tvrtke za odnose s javnošću vratit će se na posao nakon porodiljnog, a brigu o njihovim 14-mjesečnim blizancima preuzet će 36-godišnji suprug, grafički dizajner, koji zarađuje manje od nje. Ova direktorica smatra da je zamjena uloga teška jer je društvo i dalje ne prihvaća. Ipak se nada da će situacija u njezinoj obitelji naučiti njezine sinove jednakosti spolova. Ako se žena u vezi osjeća prirodno i dobro kao ona koja zarađuje kruh, onda bi tako trebala i postupiti, smatra majka blizanaca.

Usprkos ovim podacima, brojke također pokazuju da žene u prosjeku još uvijek zarađuju 25 posto manje od muškaraca. Muškarac u Velikoj Britaniji zarađuje 4471 kunu na tjedan prije poreza, a žena 3586 kuna.