Vijesti

19.03.2010. 14:57:22

U Splitu održana promocija knjige

Rodno osjetljiva politika - politika za promjene

U srijedu, 17. ožujka, u  Zlatnim vratima svečano je promovirana knjiga "Rodno osjetljiva politika - politika za promjene", jedna od tri publikacije objavljene u okviru partnerskog projekta "Domina" i prof.dr. Anči Leburić, Odjel sociologije Filozofskog fakulteta u Splitu, "Stvaranje novih modela za unaprjeđenje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne javne politike u Gradu Splitu", financiranom od EU.

Autorice knjige, Mirjana Kučer i Ana Vranješ na 70-ak stranica analiziraju rodne politike iz globalno-nacionalne perspektive, pružajući uvid u stvarno stanje o primjeni načela ravnopravnosti spolova u Gradu Splitu, na  lokalnoj i regionalnoj razini.

Po ugledu na dobre primjere iz EU prakse, analitičke metode obuhvaćaju postojeće politike i sve službene akte donesene nakon usvajanja Zakona o ravnopravnosti spolova 2003. kroz formu polustrukturiranog intervjua s gradskim Povjerenstvom za ravnopravnost spolova, te Uredima za zdravstvo, urbanizam i sport Grada Splita.

Knjiga brojnim konkretnim primjerima ukazuje na nepostojanje prakse korištenja rodno osjetljivog jezika, nedostatnost pokazatelja prema rodu i spolu, kao i konkretnih mjera za uklanjanje rodnih "gapova" u cilju postizanja uravnoteženosti pozicija žena i muškaraca u Gradu Splitu.

"Vjerujemo da rodna dimenzija javnih politika može potaknuti značajne projmene na dobrobit zajednice iz pojmovnog para "čovjek/žena", te pozivamo i druge lokalne samouprave na izradu rodne analize. Zadovoljene specifične potrebe žena i muškaraca na ishodištu društvenih relacija u lokalnoj sredini, jedna su od osnovnih pretpostavki za sveukupnu dobrobit i razvoj društva u cjelini.", ističu autorice.

Publikacija "Rodno osjetljiva politika - politika za promjene"  u cijelosti je dostupna ovdje.

Tagovi: ana vranješ, domine, mirjana kučer, ravnopravnost spolova, rodno osjetljiva politika

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM