Vijesti

19.04.2010. 10:59:02

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o reakcijama na istup Jadranke Kosor

Dana 16. travnja 2010. na portalu Danas.hr u Kolumni – Vladin ured – objavljen je tekst Vlade Bulića pod naslovom "Slučaj Guza: Kako HDZ-ovka liječi grižnju savjesti". U tekstu se činjenica da je premijerka Jadranka Kosor skrenula pozornost (uvredljivo opisano kao: "uhvatila se stražnjice na plakatu") na neprimjerenost korištenja ženskog tijela u turističkoj reklami, kao jednog od brojnih slučajeva u kojima se žensko tijelo ili njegovi dijelovi koriste za reklamiranje svega i svačega, koristi za ponižavajuću tvrdnju o načinu na koji žene u HDZ-u, temeljem svog spola, dolaze do pozicija, uključujući i premijerku, dok se istovremeno muški članovi iste stranke nazivaju "mužjacima" ("Po naredbi mužjaka postala premijerka", "Općepoznata je stvar da je Jadranka Kosor u HDZ, kao i većina žena koje su došle do važnijih pozicija u toj stranci, tamo došla jer su mužjaci u jednom trenutku skužili da ne bi bilo loše da imaju u stranci i 'kakvo žensko'").

U tekstu Vlade Bulića na uvredljiv i omalovažavajući način se prikazuju žene i muškarci u jednoj političkoj stranci dodatno sugerirajući da je njihov međusobni odnos u stranci odnos unajmljivača i iznajmljivačica ("A u čemu je više seksizma – u stražnjici na plakatu ili iznajmljivanju svoje ženskosti tipovima poput Tuđmana i Šuška, kasnije Sanadera, a danas Milinovića, Kalmete i Šeksa?").

Upozoravam da se načinom na koji su žene i muškarci prikazani u članku izravno krši Zakon o ravnopravnosti spolova koji u članku 16. st. 2. navodi : "Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol".

 Uvredljiva je, ne samo za premijerku, i tvrdnja da se upozoravajući na seksizam premijerka bavi "pizdarijama" i to je oprobani način (iako se ne koristi uvijek isti vokabular) obezvrjeđivanja bilo čijeg mišljenja o seksizmima i stereotipima jer, naravno, uvijek ima "važnijih" problema.

Stoga se, prateći medije posljednjih dana postavlja pitanje smije li se uopće reagirati na seksizam i stereotipe i poštivati Zakon o ravnopravnosti spolova?

Odgovor je izgleda da se može ako niste premijerka jer će vas tada uglavnom samo ignorirati i tek će poneko ocijeniti, pogodite što, da ima i "važnijih" pitanja. Ali ako ste premijerka onda je to, čini se po reakcijama, nedopustivo uz argument da ima, naravno, "važnijih" pitanja.

U erupciji reakcija na tu izjavu (ali i na podršku nekih ženskih udruga toj izjavi) poručuje nam se da ne treba sve zakone jednako poštivati, što je zabrinjavajuće. S takvim pristupom obeshrabruje se sve one koji imaju drugačije mišljenje od kritičara/ki premijerkine izjave da ga doista i iskažu da se ne bi i sami izložili medijskom progonu. Svima koji/e su to učinili, to se i desilo. Ali desilo se i to da brojni protivnici/ce premijerkinog shvaćanja seksizma ili upozoravanja na seksizam, svoju reakciju, naravno, ne tretiraju kao tričariju, nego kao važno pitanje ocjene ukupnog premijerkinog djelovanja.

Smatram da je polemika o seksizmu i/ili spolnim stereotipima važna i dobrodošla, ali ne ukoliko se u polemici koriste uvrede, ponižavanja i omalovažavanja na osnovi spola.

Ponovo podsjećam da je još u travnju 2002. godine Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila Preporuku o predstavljanju žena u medijima (Preporuka 1555 (2002)) kojom se Vlade zemalja članica, među kojima je i Republika Hrvatska, pozivaju da osude seksizam. Premijerka Vlade RH to je i učinila.

Tagovi: gordana lukač koritnik, jadranka kosor, seksizam, spot hrvatske turističke zajednice, vlado bulić, zakon o ravnopravnosti spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

jk:
evo malo brojim, u 2010. ovo je 5. priopcenje za javnost, od tog se 3 bave kosorkom&kolumnistima.
de gogo tako ti svega malo prosiri podrucje borbe.
hvala.
19.04.2010. 13:20
tajuska:
@jk
:)) odlican komentar!
19.04.2010. 18:31
:
Možda najbolji komentar provale seksizma zbog premijerkine primjedbe na spot napisala je Bojana Genov na portali Zamir:

"Djevojačka stražnjica u promotivnom spotu Turističke zajednice zasjenila je čak i pitanje objavljenog spiska hrvatskih branitelja. Njome se bave umne glave nacije analizirajući da li seks prodaje ili ne prodaje, tko je uvrijeđen a tko nije, je li premijerka zavrtjela spin kako bi skrenula pažnju s važnih na nevažne teme, da li pravo na javni govor imaju samo vlasnice mladih stražnjica ili to imaju i stare i nelijepe žene. Pukao je gnojni čir balkanskog primitivizma, citiram anonimnog komentatora najnovije kontroverzne pojave hrvatskog društvenog života, pa se na brojnim web portalima cijede primjedbe o ružnim feministkinjama i njihovim starim stražnjicama te o stražnjici premijerke...."

www.zamirzine.net/spip.php?article9189
21.04.2010. 14:57

Iz drugih medija

AEM