U fokusu

Čeka se još potvrda Senata

U Belgiji izglasan zakon kojim se zabranjuje prekrivanje lica

Zastupnici Donjeg doma belgijskog parlamenta izglasali su prijedlog zakona kojim se zabranjuje potpuno ili djelomično prekrivanje lica i nošenje raznih vrsta muslimanskih velova na svim javnim mjestima, uključujući i ulice. U prijedlogu zakona ne spominju se eksplicitno burka ili nikab, no on se odnosi na sve osobe koje se ‘na javnim mjestima ne smiju pojaviti potpuno ili djelomično prekrivenog lica, na način da ih se ne može prepoznati’. Prijedlog zakona usvojen je gotovo jednoglasno.
U Belgiji izglasan zakon kojim se zabranjuje prekrivanje lica
Zastupnici Donjeg doma belgijskog parlamenta u četvrtak su izglasali prijedlog zakona kojim se zabranjuje potpuno ili djelomično prekrivanje lica i nošenje raznih vrsta muslimanskih velova na svim javnim mjestima, uključujući i ulice, čime je ta zemlja postala prva u Europi koja se u službeno odlučila na ovakav potez.
Prijedlog zakona usvojen je gotovo jednoglasno, a suzdržana su bila samo dvojica od 138 zastupnika donjeg doma parlamenta.

U prijedlogu zakona ne spominju se eksplicitno burka ili nikab, no on se odnosi na sve osobe koje se ‘na javnim mjestima ne smiju pojaviti potpuno ili djelomično prekrivenog lica, na način da ih se ne može prepoznati’. Ako zakon ne budu poštovali bit će kažnjeni novčano s 15 do 25 eura i/ili će morati na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od jednoga do sedam dana.

Iznimku će predstavljati posebne svečanosti, proslave ili događaji, poput primjerice karnevala, ako to dopuste lokalne vlasti.

Ovaj zakon koji kriminalizira muslimanke koje skrivaju lica u javnosti stupit će na snagu tek kada ga potvrdi i gornji dom belgijskog parlamenta, Senat, a s obzirom na političku krizu u zemlji, procjenjuju promatrači, taj bi se proces mogao oduljiti.