U fokusu

Do kada će se u "Otvoreno" pozivati osobe koje šire stereotipe i predrasude?

Homofobija u “Otvorenom”-otvorena homofobija

Hrvatski odgojno obrazovni i antihomofobni spot ‘Fuck you’ prikazan je u četvrtak navečer konačno i na nacionalnoj televiziji. Dogodilo se to u ‘Otvorenom’ Hloverke Novak Srzić, posvećenom ustavnim promjenama kojim bi se ustavna jednakost jamčila i osobama istospolne orijentacije. Tako se – s tri dana zakašnjenja – i javna televizija uključila u proslavu Svjetskog dana borbe protiv homofobije. Dugine boje branili su šefica Kontre Sanja Juras i capo di Zagreb Pride Franko Dota, a suprostavili su im se GROZD-ovac Ladislav Iličić i kolumnist ‘Glasa Slavonije’ Ivica Šola.

Homofobija u “Otvorenom”-otvorena homofobija

Krešimir Kovač/MojPortal.hr

Hrvatski odgojno obrazovni i antihomofobni spot ‘Fuck you’ prikazan je u četvrtak navečer konačno i na nacionalnoj televiziji. Dogodilo se to u ‘Otvorenom’ Hloverke Novak Srzić, posvećenom ustavnim promjenama kojim bi se ustavna jednakost jamčila i osobama istospolne orijentacije. Tako se – s tri dana zakašnjenja – i javna televizija uključila u proslavu Svjetskog dana borbe protiv homofobije. Dugine boje branili su šefica Kontre Sanja Juras i capo di Zagreb Pride Franko Dota, a suprostavili su im se (s uobičajenom crno-crveno-bijelom zastavom u zraku) GROZD-ovac Ladislav Iličić i (s križem u ruci) raspop-kolumnist ‘Glasa Slavonije’ Ivica Šola.

SDP je politički nositelj ustavne inicijative i u njihovo ime govorio je Šime Lučin. HDZ nije htio gostovati u emisiji u kojoj se govori o pravima pedera i to je i dalje jedina tema koja kod vladajućih ubija želju za gostovanjem u Otvorenom.

Šola i Iličić bili su zaduženi za perfidnu destrukciju igre, i to tako da su u priču o našim ustavnim pravima silovito pokušavali ubaciti i obvezni naputak o istospolnim brakovima/obiteljima (Iličić i Šola) ili političku trgovinu ozakonjenu ‘amandmanom Hercegovce za homoseksualce’ SDP-a i HDZ-a (Šola).

Dota je, međutim, spretno i promptno reagirao optuživši ih za diverziju emisije, Juras je u dva-tri navrata uspjela razgovor vratiti na ustavne promjene. Ali su podbacili kad je Ladislav Iličić kvazistatističkim podacima krenuo objašnjavati zašto osobe istospolne orijentacije nisu ‘sposobne’ za brak to jest zašto im ne treba dati to pravo.

‘Statistika pokazuje da njihove veze traju godinu i pol. To su znanstveni podaci. Statistika govori da 75 posto njih za života imaju 100 partnera ili više(?!)’. Na tu apsurdnu, neprimjerenu i za temu rasprave irelevantnu, ali i opasnu izjavu izostalo je, nažalost, zdravorazumsko pitanje što je/tko je izvor tih podataka, tim više što je upravo Iličić poznat po tome što u emisije s takvim temama redovito dolazi naoružan buntom papira s kojih čita takve ‘statistike’, odnosno izmanipulirane podatke koji sa ‘znanošću’ veze nemaju. Već viđeno.

U ovom kontekstu valja spomenuti i njegovo cendranje da ‘ne može doći do riječi’ jer je ‘on sâm, a njih je troje’, pritom zaboravivši svoju ‘hrabrost’ iz 2008. kad je situacija bila obrnuta, s Juras na jednoj i njih trojicom na drugoj strani.

Aktivisti su se ipak oštro suprostavili uplitanju brakova u ustavne promjene koje će osigurati jednaka prava osobama istospolne orijentacije, jer je kroz gotovo čitavu emisiju Iličić pokušavao progurati tezu o ugroženosti institucije braka, pa je čak u više navrata drsko sugerirao kako ‘Iskorak i Kontra zagovaraju tezu da brak izumire’ i općenito o mogućnosti legalizacije istospolnih zajednica govorio kao o nuklearnoj prijetnji. Ali nije homofob, kaže on za sebe.

Za ostale neistine, posebice o Građanskoj inicijativi “Potpisujem deklaraciju” i svemu što se oko nje u prosincu 2008. događalo , ni nemamo dovoljno prostora.

Jako su se dobro nosili sa Šolom koji je, kao i u drugim gostovanjima, uporno pokušavao diskreditirati sugovornike kad bi mu ponestalo argumenata – ako ih je uopće i imao. To izgleda tako da počne vikati dok govori i nakon svake rečenice ponavlja da je sugovornica/sugovornik agresivna/agresivan, a da ga pri tome prozvani pristojno nisu ni pokušali prekinuti, a kamo li da su bili, kako kaže Šola, agresivni.

Homofobni kolumnist išao je toliko daleko u obrani ‘katoličkog stava’ da je ustvrdio kako gejevima i lezbijkama uopće nije do braka i obitelji, jer takva prava, kaže raspop, traže samo da bi se još više rugali tim institucijama i Crkvi.

Zaključak? Predstavnici LGBTIQ udruga na HTV-u i dalje ne mogu biti ugošćeni, a da im domaćini za glavno jelo ne serviraju Šole i Iličiće, ali ni oni više nisu male bebe.
Juras je dobila na oštrini i jasnoći, a Dota je sazrio pa jedva čekamo novu priliku u kojoj će imati mogućnost zagovarati naša temeljna ljudska prava.