Vijesti

25.05.2010. 13:04:55 (HINA/danas.hr)

Predstavljeni rezultati o sudjelovanju žena u sektoru informacijske i telekomunikacijske tehnologije u Hrvatskoj

Na upravljačkim pozicijama samo 28% žena

(Foto: ichromatiq.com)

Rezultati istraživanja o sudjelovanju žena u hrvatskom ICT sektoru pokazuju da se kao najčešća prepreka aktivnijem sudjelovanju žena u ICT sektoru prepoznaje percepcija da su ta zanimanja tradicionalno muška.

Središnji državni ured za e-Hrvatsku te je rezultate predstavio u ponedjeljak na okruglom stolu pod nazivom "Uloga žena u informacijskom društvu Republike Hrvatske". Taj su ured i Microsoft Hrvatska priredili okrugli stol radi promoviranja važnosti ravnopravnog sudjelovanja žena u ICT sektoru i poticanja popularizacije zapošljavanja većeg broja žena u tom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić istaknuo je, uz ostalo, kako će se uvidom u stvarne podatke dobiti osnovica za osmišljavanje konkretnih projekata usmjerenih prema ostvarenju željenog stanja ravnopravne zastupljenosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija".

Direktor Microsoft Hrvatske Ivan Vidaković je, uz ostalo, istaknuo je da ICT sektor omogućava ženama jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje kao i njihovim kolegama, te da u ICT industriji, i u Hrvatskoj i u svijetu, žene već drže neka ključna mjesta.

Da bi te brojke bile značajno veće, potrebno je učiniti dodatne napore na promociji ICT industrije i tehnologije od osnovne škole pa naviše.

Nužan preduvjet uspjeha je jačanje nastave iz prirodnih znanosti, a pogotovo iz matematike i fizike.

Predstavljajući rezultate istraživanja Ivana Andrijašević, zamjenica državnog tajnika ureda za e-Hrvatsku, upozorila je da oni ukazuju na neravnopravan položaj žena i muškaraca u informacijskom društvu. Pozvala je sve društvene aktere – od resornih tijela, nevladinih organizacija, obrazovnog sektora, medija do poslovne zajednice – na zajedničku akciju popularizacije ICT sektora djevojkama.

Na okruglom stolu sudjelovali su i potpredsjednica Microsofta za javni sektor Linda Zecher, članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Mirela Holy, načelnica Odjela za razvoj poduzetništva pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ana Vincent-Šepić, potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta, dekan FER-a Vedran Mornar i predsjednica Uprave Agencije za podršku informacijskih sustava i informacijskih tehnologija Dunja Jurica.

Tagovi: ict, istraživanje, žene u businessu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM