U fokusu

Čeka se još potvrda Senata

Francuska skupština zabranila burke

Francuska nacionalna skupština usvojila je zakon kojim se u javnom prostoru zabranjuje nošenje islamskih pokrivala lica i tijela – burke i nikaba, usprkos rezervama pravnih stručnjaka i nelagodi među muslimanskim stanovništvom u Francuskoj. Tekst je prihvaćen sa 335 glasova i jednim protiv. Cijela desnica je glasala za, a cijela lijeva oporba odbila je sudjelovati u glasovanju, iako se načelno protivi zabrani. Za stupanje zakona na snagu potrebna je potvrda i u gornjem domu, Senatu, što se očekuje u rujnu. Zakon će biti poslan na razmatranje i ustavnom vijeću – instituciji zaduženoj da bdije nad usklađenošću zakona s francuskim ustavom.

Francuska skupština zabranila burke

Francuska nacionalna skupština usvojila je zakon kojim se u javnom prostoru zabranjuje nošenje islamskih pokrivala lica i tijela – burke i nikaba, usprkos rezervama pravnih stručnjaka i nelagodi među muslimanskim stanovništvom u Francuskoj.

Tekst je prihvaćen sa 335 glasova i jednim protiv. Cijela desnica je glasala za, a cijela lijeva oporba (socijalisti, komunisti i zeleni) odbila je sudjelovati u glasovanju, iako se načelno protivi zabrani.

Za stupanje zakona na snagu potrebna je potvrda i u gornjem domu, Senatu, što se očekuje u rujnu.
Zakon će biti poslan na razmatranje i ustavnom vijeću – instituciji zaduženoj da bdije nad usklađenošću zakona s francuskim ustavom.

Nakon njegova stupanja na snagu, žena koja se pojavi u burki ili nikabu u javnosti bit će po zakonu kažnjena sa 150 eura, a onaj tko ženu prisiljava da je nosi može biti kažnjen sa i do godinu dana zatvorske kazne i 30.000 eura, što se udvostručuje kada je u pitanju maloljetnica.

Istraživanje francuskog ministarstva unutarnjih poslova pokazalo je da u toj zemlji, u kojoj živi više od pet milijuna muslimana, manje od 2000 žena nosi burku.

Francuska je nakon Belgije druga zemlja koja je usvojila zakon o zabrani islamskih pokrivala.