U fokusu

Otvoreno pismo Papi Benediktu XVI povodom posjeta Velikoj Britaniji

Papine diskriminatorne izjave ugrožavaju zdravlje muškaraca i žena

“Neodgovorne i diskriminatorne izjave i učenja o seksualnosti, seksualnom zdravlju i dobrobiti, dovode zdravlje i živote muškaraca i žena u opasnost” izjavljuju dvije vodeće britanske dobrotvorne organizacije FPA (Family Planning Association) i NAT (National AIDS Trust) u OTVORENOM PISMU o stavovima Pape Benedikta XVI o seksualnom zdravlju uoči njegovog prvog posjeta Velikoj Britaniji. Naučavajući da je moderna kontracepcija “istinski zla”, katolička crkva sprječava žene, uključujući udane žene, da odaberu da li će imati ili ne imati djecu, kada će to učiniti i koliki će biti razmak između poroda.

Papine diskriminatorne izjave ugrožavaju zdravlje muškaraca i žena

“Neodgovorne i diskriminatorne izjave i učenja o seksualnosti, seksualnom zdravlju i dobrobiti, dovode zdravlje i živote muškaraca i žena u opasnost” izjavljuju dvije vodeće britanske dobrotvorne organizacije FPA (Family Planning Association) i NAT (National AIDS Trust) u OTVORENOM PISMU o stavovima Pape Benedikta XVI o seksualnom zdravlju uoči njegovog prvog posjeta Velikoj Britaniji. Pročitajte pismo u nastavku! 

 

Papin posjet Velikoj Britaniji – OTVORENO PISMO vodećih britanskih seksualno-zdravstvenih dobrotvornih organizacija FPA  i NAT  

Koristimo ovu priliku Papinog posjeta Velikoj Britaniji da naglasimo diskriminatornu prirodu njegovih izjava i učenja o seksualnosti, seksualnom zdravlju i dobrobiti.

Naučavajući da je moderna kontracepcija “istinski zla”, katolička crkva sprječava žene, uključujući udane žene, da odaberu da li će imati ili ne imati djecu, kada će to učiniti i koliki će biti razmak između poroda. Ovo dovodi do neželjenih trudnoća koje rezultiraju neželjenom djecom ili abortusom. Pogotovo u zemljama u razvoju, to dovodi do nemogućnosti da žena sama ograniči broj trudnoća tokom vlastitog života, što često dovodi do invaliditeta ili prerane smrti.

Stav Katoličke crkve prema abortusu dovodi u opasnost žensko zdravlje i živote žena. Primjeri iz čitavog svijeta i tokom povijesti su pokazali da sprječavanje žena u pristupu sigurnom i legalnom abortusu ne zaustavlja izvršenje abortusa. Umjesto toga, žene suočene s neplaniranim trudnoćama poduzimaju očajničke mjere, uključujući ilegalne i opasne abortuse. Otprilike 70 000 žena godišnje umre od posljedica nestručno obavljenih abortusa a stotine tisuća drugih ostaju teško ozlijeđene ili onesposobljene. Papino učenje o abortusu služi tome da održi ovakvu situaciju. Vatikan je koristio svoj položaj u međunarodnim tijelima kao što je UN da bi promovirao svoj stav o kontracepciji i abortusu te da bi omeo progres u prepoznavanju ženskih seksualnih i reproduktivnih prava. Ovaj utjecaj su iskusile žene širom svijeta bez obzira na vjersku pripadnost.     

Izuzetno smo zabrinuti Papinim komentarima o upotrebi kondoma, te posebno tvrdnjom izrečenom u ožujku 2009. da upotreba kondoma povećava širenje HIV-a. Kada se koriste pravilno i konzistentno muški i ženski kondomi pružaju zaštitu od spolno prenosivih infekcija, uključujući HIV. HIV je još uvijek smrtonosna bolest povezana sa ogromnom stigmom i isključenjem. Upotreba kondoma je važan dio u borbi protiv širenja HIV-a i, najblaže rečeno, neodgovorno je protiviti se tome.

Protivimo se diskriminaciji koju Papa izražava u odnosu na istospolne veze. Papa je 2008. godine iskoristio svoju godišnju poslanicu vatikanskim dužnosnicima da bi objasnio kako svijet treba zaštitu od homoseksualnosti jednako kao što treba zaštitu od klimatskih promjena. Kao religijski vođa i državni čelnik, Papa posjeduje značajan utjecaj. Neprihvatljivo je da Papa koristi vlastitu poziciju da bi poticao i legitimirao netoleranciju, predrasude i diskriminaciju lezbijki, homoseksualnih i biseksualnih osoba širom svijeta.