U fokusu

Mirni prosvjed u krugu tvornice

I radnice imotskog Trimota u štrajku

Stotinjak radnica imotskog “Trimota” u ponedjeljak je mirnim prosvjedom u krugu tvornice iskazalo nezadovoljstvo odnosom države, kao većinskog vlasnika, prema njima i tvornici. Naime, radnice već pet mjeseci nisu primile plaću, proizvodnja stoji već puna dva mjeseca, a još uvijek stižu brojne narudžbe inozemnih kupaca, posebice dugogodišnjih partnera iz Njemačke.Radnice su u prosvjedu podržali Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, te Jozo Marić iz regionalnog ureda te sindikalne udruge. − Ovakvo stanje nikome ne odgovara. Dug od 94 milijuna kuna zaista je velik i trebaju ga ispitati državne institucije, što već dulje vremena zahtijevaju i radnice “Trimota”.

I radnice imotskog Trimota u štrajku

Stotinjak radnica imotskog “Trimota” u ponedjeljak je mirnim prosvjedom u krugu tvornice iskazalo nezadovoljstvo odnosom države, kao većinskog vlasnika, prema njima i tvornici. Naime, radnice već pet mjeseci nisu primile plaću, proizvodnja stoji već puna dva mjeseca, a još uvijek stižu brojne narudžbe inozemnih kupaca, posebice dugogodišnjih partnera iz Njemačke.

Radnice su u prosvjedu podržali Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, te Jozo Marić iz regionalnog ureda te sindikalne udruge.

− Ovakvo stanje nikome ne odgovara. Dug od 94 milijuna kuna zaista je velik i trebaju ga ispitati državne institucije, što već dulje vremena zahtijevaju i radnice “Trimota”.

Neka se vidi gdje je dug nastao, a počeo je sa završetkom stečaja prije nekoliko godina. Umjesto da se svi dugovi očiste i tvornica neopterećena nastavi s proizvodnjom, stečajni upravitelj ostavio ju je u dugovanju. Sada je u tijeku izrada plana restrukturiranja “Trimota” i nadam se da će država, kao većinski vlasnik, s intervencijom od tri milijuna kuna pokrenuti proizvodnju, isplatiti zaostale plaće i tako “Trimotu” trasirati put u oporavak.

Ako do toga ne dođe, “Trimotu” se priprema crni scenarij, novi stečaj s likvidacijom. A tko je taj koji će u Imotskom, koji vapije za svakim radnim mjestom, na ulicu poslati 180 radnica? − istaknuo je Ozren Matijašević.

Sve radnice “Trimota” jednoglasne su u tome da im je prioritet isplata zaostalih plaća, ali i nastavak proizvodnje, jer posla ima, a njihova je stručnost jamstvo opstanka tvornice.