U fokusu

Dan poslije razbijanja Beograda

Srbija će zabraniti neofašističke organizacije

Ravnatelj srpske policije Milorad Veljović potvrdio je jutros da je među 249 privedenih osoba u neredima nakon jučerašnje Parade ponosa u Beogradu u pritvoru zadržan i vođa neofašističkog pokreta Obraz, Mladen Obradović. Pokazuje li to da Srbija ovoga puta misli ozbiljno? Veljović drži Obradovića jednim od glavnih organizatora nereda te ocjenjuje da su napadi na policiju bili izuzetno organizirani, sinkronizirani te da se nisu slučajno dogodili. To je ilustrirao činjenicom da je preko 60 posto privedenih iz unutrašnjosti Srbije, što znači da je akcija očito uvježbavana.

Srbija će zabraniti neofašističke organizacije

b92.net

Ravnatelj srpske policije Milorad Veljović potvrdio je jutros da je među 249 privedenih osoba u neredima nakon jučerašnje Parade ponosa u Beogradu u pritvoru zadržan i vođa neofašističkog pokreta Obraz, Mladen Obradović. Pokazuje li to da Srbija ovoga puta misli ozbiljno?

Veljović drži Obradovića jednim od glavnih organizatora nereda te ocjenjuje da su napadi na policiju bili izuzetno organizirani, sinkronizirani te da se nisu slučajno dogodili.

To je ilustrirao činjenicom da je preko 60 posto privedenih iz unutrašnjosti Srbije, što znači da je akcija očito uvježbavana.

Konačnu brojku ozlijeđenih policajaca Veljović je zaokružio na 132, a u neredima je stradalo i 25 građana. Oštećeno je 15 službenih vozila i velika količina zaštitne opreme, javlja Mondo. Nakon potvrde da su demonstracije organizirale neofašističke organizacije, probudilo se i srpsko pravosuđe, pa je Slobodan Homen, državni tajnik Ministarstva pravde, potvrdio da je to ministarstvo pokrenulo prijedlog zabrane desničarskih organizacija, s namjerom sprečavanja nereda poput jučerašnjih.

{slika}

Šteta nakon jučerašnjih nereda procjenjuje se na više od milijun eura, a gradske službe su dosta brzo dovele središte grada u red, pa se posljedice ne primjećuju, javlja B92.

Svećenici na čelu huligana, Palma u zoološkom vrtu

Srpski mediji danas izlaze s različitim pogledima na jučerašnje događaje, ovisno o uređivačkoj politici. U huškanju prednjači tabloid Press, koji predvodi antigej kampanju u Srbiji, vrišteći s naslovima ‘Neredi zbog gejeva’, ‘Za nerede su krive sigurnosne snage’ i ironičnim ‘Gejevi: Uspjeli smo’. Press nije propustio popratiti i izlet Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine i protivnika Parade ponosa, u svoj zoološki vrt, istovremeno dok se odvijala parada.

Kurir iznenađuje živopisnom reportažom pod naslovom ‘Dan kada je grad gorio’, iz koje između ostalog doznajemo i da su skupine ‘navijača’ predvodili pravoslavni svećenici.

Danas primjećuje da su huligani opljačkali nekoliko trgovina i kioska na Terazijama, baš kao i prije nekoliko godina, kad su, u demonstracijama nakon priznavanja Kosova, krenule masovne pljačke. Inače, u neredima je pretučen i urednik rubrike Društvo u tom listu, Aleksandar Roknić.

E-novine i Peščanik danas posebno naglašavaju ulogu Srpske pravoslavne crkve koja je predvodila huligane, ali prenose i prijetnje s neofašističkih foruma koje se nastavljaju i nakon nereda.