U fokusu

Adresa neće biti tajna, naglasak je na odvajanju žena i djece žrtava od zlostavljača

Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

Dubrovački Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja gradit će se na krovu tehničkog bloka Opće bolnice Dubrovnik,a stajat će 3,75 milijuna kuna. Aktualiziran je tako pet godina star projekt otvaranja nedostajuće dubrovačke sigurne kuće, za koju je, prema Katičićevu tumačenju, lokacija odabrana zbog povoljnog smještaja i mogućnosti nadogradnje postojećeg objekta. Na potrebu otvaranja utočišta za žrtve obiteljskog nasilja svojedobno su ukazali alarmantni podaci prema kojima je čak četvrtina žena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila suočena s obiteljskim nasilnikom.

Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

Dubrovački Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja gradit će se na krovu tehničkog bloka Opće bolnice Dubrovnik,a stajat će 3,75 milijuna kuna, potvrdio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Miho Katičić.

Aktualiziran je tako pet godina star projekt otvaranja nedostajuće dubrovačke sigurne kuće, za koju je, prema Katičićevu tumačenju, lokacija odabrana zbog povoljnog smještaja i mogućnosti nadogradnje postojećeg objekta.

– Grad Dubrovnik prihvatio je ponudu ovlaštenog arhitekta Pera Jema za izradu idejnog projekta Doma, te zaključio ugovor o izradi projektne dokumentacije. Površina objekta bit će 390 metara četvornih, a procijenjenjena vrijednost projekta je 200 tisuća kuna – izvijestio je pročelnik Katičić i najavio početak radova nakon ishođenja potrebnih dozvola.

Na potrebu otvaranja utočišta za žrtve obiteljskog nasilja svojedobno su ukazali alarmantni podaci prema kojima je čak četvrtina žena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila suočena s obiteljskim nasilnikom, od kojeg se nije imala gdje skloniti. Idejnim rješenjem radnog naziva Obiteljski dom predviđena je izgradnja zakloništa u krugu dubrovačke bolnice kojemu adresa neće biti tajna, već je naglasak na odvajanju žena i djece žrtava od zlostavljača.

Kod ustrojavanja Doma planirano je da ondje budu zbrinute i žene iz drugih dijelova županije, što znači da bi domu “na krovu bolnice” gravitiralo stotinjak tisuća stanovnika. Prvotna zamisao za smještaj obiteljskog zakloništa u nedovršeni tzv. Čačićev dom umirovljenika na predjelu ispod Petke odbačena je zbog derutnosti objekta.

Najčešće verbalno nasilje

U studiji o pojavim oblicima nasilja u obitelji iz 2007. dubrovačka udruga “Feniks” objavljeni su podaci PU dubrovačko-neretvanske prema kojima je najviše prijavljenih slučajeva (45 posto) odnosio na verbalno nasilje, a slijedilo je fizičko nasilje(34 posto), te prijetnje i napad oružjem (21 posto). Žrtve su u čak 71 posto slučajeva bile žene, od kojih trećina supruge zlostavljača. Većina nasilnika, redom muževa, braće i sinova, provukla se s upozorenjem, a zatvorska kazna izrečena je tek u 37 slučajeva.