U fokusu

“Počinje sustavni obračun sa diskriminacijom i nasiljem protiv LGBT osoba”

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Centar za LGBT ravnopravnost izdao je priopćenje vezano uz diskriminaciju LGBT osoba u Hrvatskoj. Priopćenje donosi i inoformaciju o podnesenim udružnim tužbama protiv Vlatka Markovića, Zdravka Mamića i svećenika Franje Jurčevića za izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije odnosno za uznemiravanje.

“Počinje sustavni obračun sa diskriminacijom i nasiljem protiv LGBT osoba”

 “Sva su ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“.

Prvi članak Opće deklaracije o ljudskim pravima, Ujedinjeni narodi, 10. 12. 1948 godine.

 

Šezdeset i dvije godine nakon donošenja ove važne deklaracije, hrvatski zakoni prepoznaju niz pozitivnih rješenja za suzbijanje diskriminacije i nasilja protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba. Ipak, položaj LGBT osoba u Hrvatskoj i dalje je veoma loš. Gotovo svaka druga LGBT osoba iskusila je neki oblik nasilja. Najčešće se radi o fizičkom nasilju od strane nepoznate osobe. Nositelji izvršne vlasati, točnije Ministarstvo unutrašnjih poslova je  tek nakon višegodišnjih pritisaka deklarativno najavilo suzbijanje diskriminacije LGBT osoba nedavnom izjavom ministra Tomislava Karamarka. Naše su organizacije odlučile u potpunosti mobilizirati svoje kapacitete za borbu protiv homofobije i transfobije, ne bi li sve ostalo samo na ministrovim najavama.

 

Od 2006. do sada 23 presude za zločin iz mržnje

Od 2006. godine, otkako Kazneni zakon poznaje zločin iz mržnje, izrečeno je svega 23 presuda za razna kaznena djela iz mržnje po nekoj od osnova koju poznaje zakon, dvostruko manje nego broj predmeta pokrenut pred sudom. Znatan dio tih presuda odnosi se na zločin iz mržnje prema LGBT osobama. Ipak, najveći broj zločina iz mržnje nikada ne dočeka svoju presudu, jer mnoge LGBT osobe se rijetko odlučuju prijaviti diskriminaciju i nasilje, uglavnom zbog nepovjerenja prema policiji i pravosuđu.

 

Edukacija policijskih službenika 

Mali broj prijava za zločin iz mržnje u odnosu na njihovo stvarno stanje dijelom je posljedica i nedovoljne upućenosti ili nedovoljne pripremljenosti policijskih službenika. Naše udruge, uz podršku Centra za mirovne studije, stoga pokreću i organiziraju sustavnu edukaciju policijskih službenika, projekt koji je financiran uglavnom sredstvima Europske komisije.

 

Centar za LGBT ravnopravnost – savez tri najvećih udruga za prava LGBT osoba

Zbog potrebe da se suprotstavimo nasilju protiv LGBTIQ osoba kojemu smo svakodnevno izloženi/e,  tri najveće nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava LGBT osoba: Lezbijska organizacija Rijeka, LORI, Queer Zagreb i udruženje Zagreb Pride, osnovale su Centar za LGBT ravnopravnost.

Što Centar za LGBT ravnopravnost omogućava:

  • pravno savjetovanje i pravno zastupanje LGBT osoba o trošku Centra
  • psiho-socijalna pomoć  i podrška LGBT osobama preko mreže posebno educiranih psihologinja i psihologa
  • monitoring nasilja protiv LGBTIQ osoba – čak i ako zločin iz mržnje protiv LGBT osoba nije prijavljen institucijama, mi ga bilježimo.

  

Slučajevi zločina iz mržnje protiv LGBT osoba koje trenutno vodi Pravna služba Centra za LGBT ravnopravnost

  • Zločin iz mržnje kod kluba Sirup (studeni 2010.) –  Državno je odvjetništvo prošlog tjedna podiglo optužnicu protiv Josipa E. (1966. godište) i  Kristijana O. (1984. g., na uvjetnoj slobodi) za razna kaznena djela, uključujući i teške tjelesne ozlijede iz zločina iz mržnje. Naša će pravna služba pokrenuti i parnicu za nadoknadu štete.
  • Iako je zbog propusta policije zločin iz mržnje kod kluba Jedinica (siječanj 2010) nije tako opisan, naša pravna služba podnosi kaznenu prijavu za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda u vezi sa zločinom iz mržnje, kao i parnični postupak za nadoknadu štete.
  • Pokrenut je postupak za nadoknadu štete za zločin iz mržnje protiv našeg kolege LGBT aktivista i njegovog prijatelja koji se desio u listopadu 2007, a koji policija nije također prepoznala kao zločin iz mržnje.

 

Za više informacija o ovim slučajevima, na raspolaganju vam stoji Odvjetnički ured Bandalo kojeg smo angažirali za zastupanje oštećenih.

Uz ove slučajeve, trenutno istražujemo još dvije prijave za zločine iz mržnje koje smo zaprimili/e izvan Zagreba – u Dalmaciji i Lici.

 

Prve udružne tužbe u Hrvatskoj za diskriminaciju LGBT osoba 

Udružne su tužbe novi mehanizam suzbijanja diskriminacije koje poznaje Zakon o suzbijanju diskriminacije. Mogu je podnijeti i udruge koje imaju opravdani interes za zaštitu kolektivnih interesa određene skupine ili se u sklopu svoje djelatnosti bave zaštitom prava.  Do danas podnjeli smo slijedeće tužbe:

 

  • Udružna tužba protiv predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatka Markovića,  za izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije i težak oblik diskriminacije objavljenim u intervjuu za dnevnik Večernji list.
  • Udružna tužba protiv izvršnog dopredsjednika NK Dinamo, Zdravka Mamića – za izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije i težak oblik diskriminacije objavljenim u dnevniku Jutarnji list.
  • Udružna tužba protiv zaposlenika Katoličke crkve, Franje Jurčevića – za uznemiravanje, poticanje na diskriminaciju i teških oblika diskriminacije koje je počinio i nastavlja činiti na svom blogu i u javnim istupima na Novoj TV.

 

Proglase li se krivima, gospoda će morati odmah prestati s postupcima koji krše ili namjeravaju kršiti prava LGBT osoba (u slučaju Franje Jurčevića radi se o ukidanju bloga, kod ostalih o javnoj isprici), no zanimljivo je i to da  će morati o svom trošku presudu objaviti u medijima.

Podsjećamo da je temeljem naše prijave za prva dva slučajeva reagirao i Ured Pučkog pravobranitelja koji između ostalog ističe kako se radi i o povredi Zakona o sportu. Pučki je pravobranitelj pozvao i nadležno Ministarstvo, kao i Hrvatski olimpijski odbor Nogometni savez “da poduzmu sve zakonom i svojim pravilima predviđene pravne i druge mjere za sprečavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja”, no do danas nemamo nikakve informacije koje su mjere prozvane institucije poduzele

Za više informacija o ovim slučajevima, na raspolaganju vam stoje odvjetnice Dijana Kesonja i Lina Budak, koje smo angažirali za podizanje prvih udružnih tužbi zbog diskriminacije LGBT osoba.