Vijesti

21.12.2010. 14:37:10 - Vlatka Polšak Palatinuš (tportal.hr)

Tko je dozvolio propast Kamenskog?

(Foto: Marko Prpić/PIXSELL)

'Do propasti Kamenskog nije moglo doći bez nečije političke zaštite', rekao je u utorak Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije ispred Trgovačkog suda u Zagrebu. Naime, tamo je u tijeku skupština vjerovnika Kamenskog. Radnice propalog tekstilnog diva okupile su se pred zgradom suda u nadi da će neovlašteno uknjiženje na imovinu tvrtke biti poništeno, a novac koji im duguju isplaćen.

'Nadamo se da će Trgovački sud i stečajni upravitelj Kamenskog Zdravko Mitak poništiti nezakonito uknjiženje šest tvrtki na imovinu Kamenskog. Ako se to dogodi, možemo se nadati isplati dugovanja prema nama', rekla je Danica Radošević, predstavnica radnica.

Njih 800-tinjak mjesecima nije primilo plaće; na naše pitanje kako će dočekati Božić, Radošević je uzdahnula i objasnila kako uopće preživljavaju. 'Teško je. Ja osobno šivam kod kuće, radim prepravke odjeće, a preko ljeta sam na selu radila u poljoprivredi', rekla je Radošević.

Radnice poslane privatniku na ginekološki pregled

Iako im više od dvije godine Uprava tvrtke nije uplaćivala obavezno zdravstveno osiguranje, 1. prosinca nevjerojatan potez - tvrtka ih šalje na ginekološki pregled u privatnu kliniku. Radošević tvrdi da je zasigurno riječ o pranju novca.

'Otkud novac za sistematski pregled kod privatnika, uostalom za tekstilne radnice sistematski pregled trebao bi uključivati pulmološki pregled, vađenje krvi, fizijatra i okulista, a ne ginekološki pregled', objasnila je Radošević.

Hoće li im premijerka pomoći?

Radnice Kamenskog već je primio predsjednik Ivo Josipović, no unatoč tome susretu, Kamensko je i dalje nezakonito u rukama vjerovnika, a radnice bez kune na računu. No radnice se nadaju da će najavljeni sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor stvari pomaknuti s mjesta.

'Sinoć me nazvao savjetnik Jadranke Kosor i rekao mi da će nas premijerka ovih dana primiti. Uputit ćemo joj pismo namjere i kaznenu prijavu koju smo podnijele 15. prosinca', rekla je Radošević.

'Ovo se ne bi moglo dogoditi bez političke zaštite'

Tomislav Tomašević iz zelene Akcije uvjeren je da iza nezakonitog preuzimanja imovine Kamenskog stoji politika. Da bi se što zornije vidjela mreža ljudi i tvrtki koje su zaslužne za propast Kamenskog, Tomašević je prikazao shemu. Zajednički nazivnik cijelog procesa jest Miroslav Kutle i njegova Globus Grupa. Tomašević je izrazio i sumnju u to da su potraživanja tvrtki kojima Kamensko duguje novac doista realna.
Naime, tvrtka predsjednika Nadzornog odbora Kamenskog Davora Vlajčevića, Vilinske Poljane, bavi se uzgojem magaraca i konja. Kamensko toj tvrtki duguje deset milijuna kuna, stoga se Tomašević pita je li preuzimanje imovine tekstilne tvornice uistinu temeljeno na pravim dugovanjima.

Tko će graditi na mjestu tvornice?

Odgovor na ovo pitanje još nije poznato, no činjenica jest da mnogima rastu zazubice pri pomisli na atraktivno zemljište Kamenskog u Reljkovićevoj ulici, tik do Trga Francuske Republike i Trga Franje Tuđmana. Naime, gradnja kompleksa stanova te prostora s komercijalnom djelatnošću na toj je lokaciji dozvoljena i izmjenama GUP-a 2006. godine, rekao je Tomašević. Prema njegovim saznanjima, stanarima zgrada oko tvornice na vrata kucaju predstavnici 'nekih građevinskih tvrtki' nudeći im za njihove, stanove na Laništu.

Tagovi: antun crlenjak, kamensko, miroslav kutle, stečaj, tekstilne radnice, trgovački sud

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM