U fokusu

Mjesec u tebi

Mjesec u tebi

Natasha Thompson

“Mjesec u tebi” naziv je dokumentarnog filma slovačke redateljice Diane Fabianove, kojim je u četvrtak 10. ožujka u Kinu Europa, u organizaciji Udruge Roda i “Moon cup-a” obilježen Dan žena. Okupilo se stotinjak gledateljica (i pokoji gledatelj), koje su prije i poslije projekcije imale priliku informirati se o moon cup-u (silikonska menstruacijska “čašica”, zdravija zamjena za tampone) i pamučnim ulošcima, te ih i kupiti po povoljnijim cijenama.

U nešto više od sat vremena filma redateljica obrađuje temu mjesečnice kroz kulturnu perspektivu, te nam približava apsurdnost tabuiziranja normalne pojave kao što je mjesečnica. Ima je pola svjetskog stanovništva, ali u javnosti je spominju uglavnom kozmetičke tvrtke čija zarada se zasniva na prodaji uložaka i tampona. Mnoge žene koje imaju neredoviti ciklus ili trpe nepodnošljive bolove odlučuju se za hormonalnu terapiju ili jednostavno posegnu za tabletama, ne razmišljajući o ispravnosti tog postupka i o posljedicama po zdravlje. Iako se čini da o tijelu govorimo slobodnije nego ikada, zapravo se trudimo to tijelo prilagoditi prebrzom tempu današnjeg društva. A društvo diktira svoja pravila, što često vodi ka nepoštivanju i zanemarivanju onoga što nam tijelo, i u ovom slučaju mjesečnica, poručuje.

Intervjuirajući školarce/ke, doktore/ice, antropologa, profesionalnu orijentalnu plesačicu, te još poneke znanstvenike/ce ili “obične” ljude, redateljica nam približava njihovu percepciju mjesečnice. Povijesnim pregledom i činjenicama koje iznosi, uz primjerenu dozu ironije, film nas često iznenađuje i daje povoda za razmišljanje o vlastitom doživljavanju tijela, te želju za mijenjanjem uvriježenih stavova u društvu.

Nakon projekcije filma tri sretne gledateljice na poklon su dobile po jedan moon cup, a zajedničko druženje nastavilo se u foajeu kina Europe. Vjerujem da je ovaj događaj ispunio svoju svrhu, te da će interes o filmu i glas o ovoj temi općenito, biti prenesen i onima koji nisu prisustvovali.

 

/Razgovor s redateljicom filma pogledajte na VoxFeminae.net/