Vijesti

24.03.2011. 14:31:51 - Marino Čajdo (Queer.hr)

Odbijena udružna tužba protiv Zdravka Mamića

Gejevi nesposobni za nogomet - mišljenje, a ne diskriminacija?!

Gejevi nesposobni za nogomet - mišljenje, a ne diskriminacija?!

Odbijena je udružna tužba Centra za LGBT ravnopravnost protiv Zdravka Mamića na jutrošnjoj javnoj raspravi Županijskog suda u Zagrebu uz obrazloženje sutkinje Jadranke Travaš kako su diskriminatorne izjave izvršnog dopredsjednika NK Dinamo objavljene u Jutarnjem listu 15. studenog 2010. njegov vrijednosni stav a ne izravna i teška diskriminacija.

Raspravi je pristupio optuženi Zdravko Mamić, čiji je odvjetnik Srđan Šakić predao novo očitovanje o tužbenom zahtjevu, u kojem stoji kako se radi o "hipotetskoj izjavi jer Mamić nije izbornik, nema reprezentaciju te stoga ne stoje navodi da se radi o diskriminaciji već o osobnom stavu i sustavu vrijednosti". Podsjetimo, Mamićeve izjave kako gej ne može igrati u grubom sportu poput nogometa niti hoće u njegovoj reprezentaciji i kako su talentirani za nogometaše, baletane i tekstopisce prenio je u studenom prošle godine niz medija. Odvjetnica Lina Budak napomenula je kako u novom očitovanju nema riječi o tome da je izjava bila rečena u šaljivom tonu kako se Mamić branio na prošloj raspravi.

"Ne zanima me što pučki pravobranitelj misli"

Prilikom saslušanja Zdravko Mamić je potvrdio da je rekao ono što su mediji prenijeli te u istom momentu kada je izjavio sporne rečenice postao svjestan da će zbog nje imati problema pa je tada novinarima nadalje pojasnio kako je nogomet grub sport; a smatrati izjavu diskriminacijom bi bilo kao da diskriminacija bude da kaže kako više voli plave od crnih žena!

Na pitanje odvjetnice Budak kakav je njegov vrijednosni stav Mamić je dao nedorečen odgovor kako "ima pravo na svoj stav no ne misli da je potencijalna nježnost određene osobe ujedno i odraz njegove nesposobnosti za neki posao". Lina Budak podsjetila je Mamića na činjenicu kako HNS i Hrvatski olimpijski odbor ne smiju diskriminirati sportaše te da je bivši izbornik reprezentacije Otto Barić kažnjen od strane UEFA-e sa 3000 švicarskih franaka zbog iste izjave, no Mamić je odgovorio kako sa slučajem nije upoznat. Na preporuku pučkog pravobranitelja Jurice Malčića o isprici je izjavio "kako ga ne zanima što pučki pravobranitelj misli o njemu".

Mamić nije htio ni precizirati je li zbog svog poznatog odnosa s medijima i novinarima i njih uvrijedio kada ih je povezao s nježnim gejevima nesposobnima za nogomet a svoja je druženja s novinarima nazvao "veselima i šaljivima" kakva je sporna izjava tada bila.

Centar najavio žalbu Vrhovnom sudu i UEFA-i

Tuženi je zahtjev odbijen uključujući i zabranu daljnjeg sličnog postupanja i medijska isprika u roku od 3 dana u Jutarnjem listu. U obrazloženju je sutkinja navela kako sud ne pronalazi u izjavi povrijeđeno pravo na jednako postupanje ili da se neku skupinu prema njoj stavlja ili bi mogla biti stavljena u nepovoljan položaj. "Radi se o mišljenju i pravu na slobodu izražavanja pa makar to mišljenje bilo pogrešno i vrijeđalo civilizacijske vrednote".

Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost najavio je žalbu Vrhovnom sudu ali i pritužbu na odluku UEFA-i, no dodao da je očekivana. "Mamić i dalje širi stereotipe i poruku kako su gejevi nesposobni za nogomet. Kao čovjek koji ima ovlasti izbora čelnog čovjeka hrvatskog nogometa nemoguće je da nema i ovlasti izbora igrača".

Suđenje je i ovaj put obilježilo pristrano ponašanje sutkinje u korist tuženog koja je prekidala odvjetnicu Centra Linu Budak, sprječavala ju u postavljanju pitanja i zaustavljala Mamića, vjerojatno u njegovom najboljem interesu, prilikom odgovaranja na postavljena pitanja.

Tagovi: centar za lgbt ravnopravnost, lgbtiq, nogomet, zdravko mamić

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

:
stav suda potpuno je ispravan, a obrazloženje presude u zaštiti je slobode govora kao osnovne civilizacijske tekovine.
Vlada RH nije bila ovlaštena potpisati Protokol i i predložiti
Zakon o suzbijanju diskriminacije jer za ovo nije imala nikakvog opravdanog razloga. Ustavom RH zašticene s u sve duhovne i materijalne vrijednosti i prava svakog čovjeka i geađanina a diskriminacija po spolu, vjeri, rasi i dr. utvrđena je i normirana kao kazneno djelo.
Potpisivanja Protokola odbile su sve relevantne zemlje EU jer su preširoke formulacije " diskriminacije", a naša Vlada ovo bez objektivnog kritičkog promišljanja prihvaća, jer joj nije stalo do mišljenja većine njezinih državljana, a sve kako bi se dodvorila trulom neoliberalnom dijelu država EU, ovim potvrđujući da nema dostatnog znanja i etike, kako bi zaštitila duh i ,kulturu hravatskog naroda koji su utemeljeni na kršćanskom vrijednosnom sustavu koji se protivi ozakonjenju grijeha kroz priznavanje istosoplih zajednica kao Zakonom zaštićene zajednice života-braka.
Ovaj Zakon omogućava ekstremnim udrugama civilnog društva da mišljenja i stavove neznatne manjine nametnu većini, što je suprotno bilo kakvoj demokraciji pa i ovoj jadnoj koja postoji u RH. Mali hrvatski čovjek nije homofobičan, niti se boji čovjeka, svoga bližnjega, ali je protiv kolektivne svijesti manjine koja radi svojih seksualnih sklonosti traži ozakonjenje nečega što ruši njegovu Obitelj i njegove civilizacijske - kršćanske stečevine.Navedeni Zakon moramo ukinuti a ako ga ova Vlada koalicije HDZ-a želi zadržati neka sa tim izađe na izbore,kako bi barem naknadno dobila odobrenje većine biračkog tijela.
29.03.2011. 11:02
hdz 4.9%:
evo nešto glede civilizacijskih kršćanskih stečevina: kampanja za stvarne brojke:)
www.nisam-vjernik.org/
živili!
29.03.2011. 13:58

Stup srama

Iz drugih medija

AEM