U fokusu

Suđenje Mamiću

Pravosudna sramota

Nemogućnost uvida u spis, prekidanje i upadanje sudkinje u riječ odvjetnici Lini Budak, te unaprijed pripremljeno obrazloženje razloga odbijanja tužbenog zahtjeva sramotni su rezultati ročišta na kojem je u konačnici i odbijena tužba za diskriminaciju koju su protiv Zdravka Mamića podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije, navodi se u priopćenju koje potpisuje Marko Jurčić, a koje donosimo u cijelosti.

Pravosudna sramota

Nemogućnost uvida u spis, prekidanje i upadanje sudkinje u riječ odvjetnici Lini Budak, te unaprijed pripremljeno obrazloženje razloga odbijanja tužbenog zahtjeva sramotni su rezultati ročišta na kojem je u konačnici i odbijena tužba za diskriminaciju koju su protiv Zdravka Mamića podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije, a sve zbog njegovih rasističkih i homofobnih izjava da gej muškarci zbog “nježnije građe” ne mogu biti članovi “njegove reprezentacije” već se “mogu” baviti drugim poslovima kao što su “baletani, tekstopisci ili novinari”. 

Ovaj kaos pokazuje stanje u našem pravosuđu i način na koji se implementira Zakon o suzbijanju diskriminacije, ujedno i jedan od uvjeta za ispunjavanje mjerila iz pristupnog Poglavlja  23 – pravosuđe i temeljna prava. Naše ocjene takvih postupaka zacijelo će zanimati odgovorne osobe koje prate ispunjavanje svih uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23.

Ostajemo pri stavu da je svojom izjavom Zdravko Mamić diskriminirao LGBT osobe u pravu na jednaku dostupnost sportu, u ovom slučaju nogometu, jer je zbog utjecaja koji Mamić ima na domaći nogomet, to pravo uskratio gej muškarcima. Bez obzira što on izravno ne bira igrače u nacionalnoj reprezentaciji, utjecaj Z. Mamića neupitan je, što je vidljivo počevši od činjenice da je dovoljno moćan da utječe na izbor predsjednika Nogometnog saveza.

Svakako ćemo uložiti žalbu na ovo rješenje, i ustrajat ćemo u traženju da se Mamić ispriča putem plaćenog oglasa u dnevnom tisku, budući je Mamić svojim izjavama i poticanjem stereotipa o gej muškarcima prešao sve civilizacijske granice i samu logiku sporta, koji bi trebao biti otvoren svim osobama, neovisno o njihovoj nacionalnosti, boje kože, vjeroispovijesti, seksualnoj orijentaciji ili, konačno, rodnom izražavanju. Ovaj skandal nije ništa manji od hipotetske situacije u kojoj netko utjecajan poput Mamića izjavljuje da u nekom sportu ne vidi osobe druge boje kože, već da te osobe vidi u drugim zanimanjima, “svojstvene” njihovoj rasnoj pripadnosti! Nećemo i ne možemo dopustiti da osobe koje imaju tako veliki utjecaj u sportu stereotipovima o gej muškarcima dovode u pitanje pravo LGBT osobama na ravnopravnost!

 

Osim žalbe na ovu odluku, naše će organizacije i poslati pritužbu i UEFI, ali i europskim udruženjima koje se bore protiv rasizma i drugih oblika diskriminacije u nogometu. Podsjećamo javnost da je zbog identičnih izjava svojevremeno izbornik Otto Barić kažnjen od UEFE sa 3000 švicarskih franaka, a osim toga vidimo kako su posljedice takve izjave utjecale i na njegovu daljnju sportsku “karijeru”.

 

Ovom prilikom želimo pozvati i sve građane i građanke RH da stanu  u obranu digniteta svojih profesija i da ne dopuste da ovakav primitivizam i dalje vlada hrvatskim medijskim prostorom.