Vijesti

20.04.2011. 10:47:32 - D.M. (057info.hr)

Zbog straha za posao

Žene s invaliditetom odustaju od prijave za seksualno uznemiravanje

Pravobraniteljice sa suradnicama

Pravobraniteljice sa suradnicama

Iako je potpisnica međunarodnih konvencija, Republika Hrvatska kao i domaća javnost jako malo zna o ženama s invaliditetom pa je danas u Muzeju antičkog stakla priređen skup na kojem se glasno progovorilo o njihovom položaju.
Skup u MAS-u organizirala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Ana Slonjšak u partnerstvu s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Upravo je pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik naglasila kako je globalni problem to što su žene s invaliditetom diskriminirane u odnosu na muške invalide na tržištu rada. - Muške osobe s invaliditetom imaju dvostruko veće izglede da dobiju posao, bolje su im plaće, imaju veće izglede za napredovanja, istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
Hrvatska će uskoro Odboru UN-a dati svoje izvješće o tome što se napravilo na poboljšanju položaja invalidnih osoba, a imaju jako malo informacija, dodala je. I same pravobraniteljice zato žele na terenu dobiti pravo stanje stvari o sadašnjem položaju žena s invaliditetom kako bi mogle zagovarati promjene. 

Ali da to teško ide i kod samih žena s invaliditetom što potvrđuju primjeri, koje je navela Gordana Lukač Koritnik, kada se takve osobe njenom Uredu žale na seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. -Ali nisu spremne ići do kraja zbog straha da ne izgube posao. Dođu kod nas po savjet i onda odustanu, navela je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Gore od svega je po riječima Gordane Lukač Koritnik to što nema nikakve solidarnosti među njihovim kolegicama. - One ih dovedu kod nas u Ured, a onda traže od nas da im se zajamči kako nitko ne smije znati da su bile u pratnji, kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je uputila i blagi prijekor medijima.

Vrlo malo se piše i govori o ovoj temi, a važno je čuti glas ženama s invaliditetom, poručeno je sa zadarskog skupa u MAS-u, koji ima obaveznu rampu za pristup invalida.

Tagovi: anka slonjšak, diskriminacija, gordana lukač koritnik, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, žene s invaliditetom

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM