Vijesti

02.11.2011. 14:52:38

Nagrada Beogradskog sajma knjiga izdanju "Povijesti gej i lezbijskog života i kulture" za izniman izdavački projekt

Na 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je završio u nedjelju, 30.10., suizdavački projekt hrvatske izdavačke kuće Sandorf i beogradske Red Box Povijest gej i lezbijskog života i kulture nagrađen je Specijalnim priznanjem sajma.

Jedan od prvih poslijeratnih zajedničkih izdavačkih projekata Hrvatske i Srbije u prvom domaćem prijevodu donosi najpotpuniji opis svjetske gej i lezbijske povijesti. Knjiga je istovremeno besprijekorni priručnik i inspirativno štivo koje razotkriva stoljeća zabluda i preduvjerenja o istospolnoj ljubavi.

U pisanju ove sveobuhvatne knjige o jednom segmentu ljudske socijalne povijesti sudjelovalo je četrnaest autora, sveučilišnih profesora i povjesničara iz sedam zemalja, koji su pokušali prikazati različite društvene koncepcije i stavove prema homoseksualnosti kao i postupno oblikovanje jednog novog identiteta. Knjiga počinje s antičkom Grčkom i Rimom a pokriva povijest sve do današnjih dana i problematike

prava gej zajednice, AIDS-a i izvanbračnih zajednica. Pored toga, knjiga se bavi i drugim kulturama pored onih zapadnih te pritom otkriva raznoliku svjetsku povijest istospolnih veza. Od perzijske homoerotične poezije, preko ženskih transvestita u Italiji osamnaestog stoljeća, sve do razuzdanih uživanja u Berlinu između dva svjetska rata te koncepta trećeg spola u Aziji i među Indijancima Sjeverne Amerike, knjiga Povijest gej i lezbijskog života i kulture temelji se na velikoj količini obrađene građe: memoarima, pismima, arhivima, djelima likovne umjetnosti i književnosti.

Robert Aldrich (ur.): Povijest gej i lezbijskog života i kulture (prijevod s engleskoga Ana Bunčić i Snježana Đurđek), Sandorf/RedBox, Zagreb/Beograd, 10/2011, 384 stranice u boji, tvrdi uvez, luksuzna oprema.

Knjiga ovaj tjedan stiže na police svih hrvatskih knjižara, a predstavljanje za hrvatsku publiku održat će se 12. studenog na sajmu Interliber.

Tagovi: izdavaštvo, kultura, lgbtiq

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM