U fokusu

Hrvatska Girl Geek Večera

 U Zagrebu se 30. studenog organiziralo prvo neformalno druženje hrvatskih geek djevojaka. Organizacije se prihvatila Bojana Mandić, koja je osnivačica Girl Geek Dinners Hrvatska. Crvena boja bila je obavezna za sve geekete  koje su se okupile na prvoj girl geek večeri u Hrvatskoj. U opuštenoj atmosferi mogle su razmijeniti nova iskustva, konačno se upoznati u stvarnosti i uživati u druženju.

Hrvatska Girl Geek Večera

M.S.

 U Zagrebu se 30. studenog organiziralo prvo neformalno druženje hrvatskih geek djevojaka. Organizacije se prihvatila Bojana Mandić, koja je osnivačica Girl Geek Dinners Hrvatska.

Crvena boja bila je obavezna za sve geekete  koje su se okupile na prvoj girl geek večeri u Hrvatskoj. U opuštenoj atmosferi mogle su razmijeniti nova iskustva, konačno se upoznati u stvarnosti i uživati u dobrom jelu i piću.

Prije samog druženja i nagradnog kviza održana su kraća izlaganja, a prvi je govorio Srđan Dumičić, direktor Ipsos Pulsa, agencije za istraživanje tržišta, medija i javnog mnijenja. “Iako je zainteresiranost za rad u ICT sektoru kod žena još uvijek puno manja od one muškaraca, ipak jednu trećinu zaposlenika čine žene. No, 28% svih zaposlenih žena u ICT sektoru na rukovodećem je položaju, što otprilike odgovara i situaciji među muškarcima kojih se 31% nalazi na rukovodećim položajima. Zanimljivo je da je u drugim sektorima taj postotak značajno niži odnosno 15% svih zaposlenih žena nalazi se na rukovodećim položajima” naglasio je Dumičić.

Ivana Mišević Kosović, znanstvena novakinja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, podijelila je svoja iskustva školovanja i rada u tzv. muškom okruženju sa sudionicima večere. Ona smatra da žene ne trebaju oponašati svoje muške kolege, već trebaju na svoj, “ženski” način pridonijeti uspješnosti svoje tvrtke, tima ili institucije, dok je Renata Pavelić Mužak, direktorica tvrtke ESKA, čijih je 70% zaposlenika žene,  naglasila da je važno kako obavljaš svoj posao, a ne rodne i spolne razlike.

Girl Geek Dinners osnovala je Sarah Lamb, inženjerka softvera iz Londona, 2005. godine. Željela je pokazati kako se i žene bave informacijskim tehnologijama i sve ih okupiti na neformalnoj večeri kako bi se upoznale, zajedno družile, izmijenile iskustva uz dobru hranu i piće te glazbu.