Vijesti

26.04.2012. 12:38:43 - Marija Matulin

Časne sestre kao radikalne feministkinje

Ako ste mislili da su samo svećenici ti koji svojim "problematičnim" ponašanjem nagrđuju ugled Katoličke crkve, prevarili ste se. Washington post javlja kako Vatikan upravo namjerava poduzeti disciplinske mjere protiv skupine američkih časnih sestara koje, prema kontroverznoj istrazi, zagovaraju radikalne feminističke ideje nespojive s katoličkom ideologijom. Tako su časne sestre optužene kako nisu dovoljno glasne u protivljenju homoseksualnim brakovima, pobačajima, te zaređenju svećenica. Njihova šutnja tretira se kao podrška postmodernističkim nazorima koji su u kompletnoj suprotnosti s katoličkim naukom.

Prema Vatikanu, trebale bi glasno ustati i zagovarati katoličku ideologiju "zdrave, biblijske obitelji" gdje se dobro zna koja je ženina uloga, a kakva je uloga muškarca. Istraga nad Udrugom časnih sestara u Americi, The Leadership Conference of Women Religious (LCWR), trajala je gotovo dvije godine. Tom "leglu zla", Vatikan najviše zamjera što otvoreno ne ustaje protiv pobačaja i ne zagovara ideju života od začeća do smrti onom strašću kojom bi joj se trebala pridodavati pažnja.

Časne sestre na optužbe odgovaraju svojom obranom, LCWR smatra kako uloga časnih sestara nije toliko u propagiranju katoličkih ideja u javnosti, koliko je ključna u striktnom služenju religiji. Socijalna organizacija "Network", koja djeluje unutar LCWR-a poseban je trn u oku Vatikana, ali i američkih biskupa unazad nekoliko godina. Katoličkim čelnicima bila je nedopustiva potpora LCWR-a, te Katoličke zdravstvene udruge Obaminoj zdravstvenoj reformi. Premda se većina biskupa odupirala jezgrovitoj reformi, časne sestre i nekolicina svećenika otvoreno su podržali Obamu. Američka je javnost oštro osudila Vatikan zbog istrage nad časnim sestrama, smatrajući kako su časne sestre najbolje što se dogodilo Katoličkoj crkvi. Upravo su u SAD-u časne sestre i dalje posvećene predavanju u školama, vođenju bolnica i sirotišta. Dok ih većina američkih katolika podržava i smatra znakom katoličanstva kao moralne doktrine koju propovijedaju biskupi, za Vatikan su one i dalje sumnjiva i opasna meta.

Tagovi: časne sestre, feminizam, homoseksualni brakovi, kontracepcija, pobačaj

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM