U fokusu

društveni fenomen

Došao je konačno kraj praksi protjerivanja ‘vještica’?

Došao je konačno kraj praksi protjerivanja ‘vještica’?

U zapadnoafričkoj državi, Burkina Faso, običaj ‘nošenje tijela’ pokojnika jedan je od glavnih uzročnika diskriminacije u državi. Riječ je o pogrebnom običaju kada se okolnosti smrti smatraju sumnjivima, skupina muškaraca nosi leš kroz zajednicu vjerujući da će ih pokojnik voditi prema osobi koja je odgovorna za njegovu smrt. Optuženi, koje su gotovo uvijek žene, protjeruju se iz vlastitih domova.

Vlada planira ponuditi pravnu, financijsku i psiho-socijalnu pomoć ženama Burkine Faso koje se suočavaju s optužbama vještičarenja.

Prema Ministarstvu za socijalno djelovanje i nacionalnu solidarnost oko 600 žena diljem zemlje žrtve su te prakse, a mnoge od njih pronašle su utočište u nekom od 11 prihvatilišnih centara diljem zemlje u organizaciji NGO-a.

Burkina Faso nedavno je usvojila plan djelovanja za kraj prakse protjerivanja žena optuženih za čarobnjaštvo. Prema planu koji će se provoditi do 2016. godine, Ministarstvo će preuzeti odgovornost za žrtve takve socijalne isključenosti. Žene će imati pristup pravnoj i psihosocijalnoj podršci kao i financijsku pomoć kako bi ponovno uspostavile svoju egzistenciju.

Plan je bio u izradi pet godina jer je njegovu konačnu verziju pratila osjetljivost oko običajnog čarobnjaštva u zapadnoafričkim zemljama. 

“Ne osuđujemo čarobnjaštvo u Burkini, ali se brinemo oko nasilja koje ono za sobom povlači. To je društveni fenomen koji se ne može ukinuti, ali se može utjecati na stavove članova zajednice”, tvrdi Boukary Sawadogo ministar za socijalno djelovanje.

Iako su civilno društvo i organizacije za ljudska prava pozdravili akcijski plan, nisu u potpunosti zadovoljni ambicijom vlade. Plan bi trebao pružiti pravnu pomoć žrtvama koje su isključene iz zajednice, no do sada je samo jedna žena dobila slučaj i vratila se svojoj obitelji.

“Odlično je što uopće postoji akcijski plan, no ipak on nije savršen” izjavio je Haridata Dacouré predsjednik NGO-a za ženska prava ‘Femmes et Droits pour le Développement’ . Dacouré ističe da je u takvim postupcima, koji se provode kroz mase, teško proganjati, osuditi i kazniti grupu. Umjesto toga predlaže mjere koje bi se odnosile na vođe zajednice.

“Uvjeren sam kad bi se usmjerili na novčanik ljudi koji provode progon žena, a ne na to da vlada brine o žrtvama, to  bi se puno manje događalo”.

Kao dio kampanje za podršku ženama optuženim za čarobnjaštvo, afrički Odbor za pravdu i ljudska prava (CFJ) organizira ‘Dane solidarnosti’ namijenjene prestanku izolacije žena i olakšavanju njihove reintegracije.

Sestra Maria iz centra ‘Delwindé’ u Ouagadougou osnovanom 1965. koji prihvaća skoro 400 isključenih žena, smatra da težinu problema treba hitno prepoznati kako bi se podigla svijest o potrebnim mjerama za izbjegavanje štete ljudima čiji je jedini zločin nedostatak moći za obranu od nepravde koja im je nanesena.

Više pronađite OVDJE!