U fokusu

Ne želimo kompromise!

Ne želimo kompromise!

Udruge Iskorak i Kontra reagirale su na izjavu članove Vlade i premijera Zorana Milanovića koje se tiču zaštite prava na obiteljski životi istospolnih parova.

Udruge poručuje Vlada RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i ngodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog dijela građana.

“U članku objavljenom u Jutarnjem listu se između ostalog navodi da je u Vladi pokrenuta inicijativa za pripremu novog zakonskog okvira. Međutim, navedeno je da prava i obveze istospolnih obitelji neće biti u potpunosti regulirani. Premijer Zoran Milanović izjavio je da će se samo određena “statusna i materijalna” pitanja rješavati, dok druga prava osoba koje žive u istospolnim obiteljima i njihove djece ova Vlada nema namjeru urediti”, ističu Kontra i Iskorak.

Bijes crkve

Obrazloženje koje se daje za ograničenje ljudskih prava osoba koje žive u istospolnim zajednicama je “da se ne izazove bijes Katoličke crkve i konzervativnog dijela građana”, što je i razlog koji se navodi  za činjenicu da na ovom pitanju ne radi resorno Ministarstvo obitelji, te zašto prava istospolnih obitelji Vlada nema namjeru regulirati kroz Obiteljski zakon.
Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog djela građana. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena. Sramotne prakse referenduma o ljudskim pravima nikako ne bi smjele biti  uzori koje navode predstavnici Vlade.
Kao građani i građanke ove države očekujemo da se naša Vlada vodi zakonskim rješenjima iz naprednih država koje imaju najviše standarde u zaštiti ljudskih prava svojih građana i građanki općenito,  kao što su Velika Britanija, Belgija, Danska, Nizozemska,Njemačka, i druge, a ne rješenjima iz okolnih zemalja, gdje su generalni standardi poštivanja ljudskih prava još uvijek loši.

Prve presude

U 2010. godini donesene su prve presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je Sud potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (P.B. i J.S. protiv Austrije). Europski sud za ljudska prava donio je također presudu u slučaju E.B. protiv Francuske u kojoj je utvrdio da je uskraćivanje prava na posvajanje djece ženi koja živi u istospolnoj zajednici povreda Konvencije.
Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu. Potpuno je neprihvatljivo da sada nakon gotovo deset godina od usvajanja prvog Zakona o istospolnim zajednicama Vlada radi liste ljudskih prava istospolnih parova s kojih križa one skupine prava koje se čine neprihvatljivim Crkvi ili određenom dijelu birača.
Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

Ne zatvarati oči

Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da Potpuno je neprihvatljivo da sada nakon gotovo deset godina od usvajanja prvog Zakona o istospolnim zajednicama Vlada radi liste ljudskih prava istospolnih parova s kojih križa one skupine prava koje se čine neprihvatljivim Crkvi  reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije.


Zaštitite nas!

Često nam dolaze roditelji djece i pitaju: što ako se meni nešto dogodi? U tom slučaju dijete ne može automatski nastaviti živjeti s drugim roditeljem jer mu on to formalno nije. Ovdje se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jednog dijela djece na koju ne smijemo žmiriti niti se pravdati da hrvatsko društvo za njih još nije spremno.
Još jednom tražimo od Vlade i Sabora da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska prava kao građana i građanki ove države. Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti izmjene upravo Obiteljskog zakona i osigurati istospolnim parovima prava iz bračne i izvanbračne zajednice kako bi brojne obitelji koji trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu.