U fokusu

svi smo mi pussy riot

Poslušajte novi singl punkerica koje su okrenule svijet protiv Putina!

Poslušajte novi singl punkerica koje su okrenule svijet protiv Putina!

Članice ruske punk skušine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova (22), Marija Aljokina (24) i Jekaterina Samucevič (30) u petak su proglašene krivima za huliganizam motiviran vjerskom mržnjom. Osuđene su na dvogodišnju zatvorsku kaznu u koju je uračunato i pola godine koje su već provele u zatvoru.

“Sve su bile obučene u kratke šarene haljine i imale su na glavama balaklave. Pokazale su svoj prijezir prema crkvi i uvreda pravoslavlju. Žrtve ne priznaju isprike optuženih. Kada je osiguranje htjelo ukloniti jednu djevojku, ona je pala na koljena i počela se križati pred oltarom.  Svojim su akcijama Samucevič, Tolokonikova i Aljokina narušile javni red i svakodnevni raspored katedrale. Pokazale su krajnje nepoštivanje prema vjernicima i crkvenim djelatnicima te time uvrijedile njihove religijske svjetonazore. Njih su tri planirale svoje postupke kako bi narušile javni red, motivirane religijskom mržnjom,” izjavila je prilikom izricanja presude sutkinja Marina Sirova, kod koje je dosad više od 90 posto slučajeva završilo presudom.

Unatoč visokim kaznama zbog sudjelovanja u prosvjedima, ispred zgrade suda u Moskvi okupili su se brojni prosvjednici, a njih 30-ak je i uhićeno. Kao najpoznatije uhićenike mediji navode Putinove oponente Sergeja Udalcova, čelnika Lijeve fronte, te nekadašnjeg slavnog šahista Garija Kasparova.

{slika}
Prosvjedi su organizirani u 30-ak svjetskih gradova. Četiri ukrajinske aktivistice, članice skupine Femen, motornom su pilom razrezale drveni križ s Isusom Kristom na središnjem trgu u Kijevu. U Sofiji su na spomenike iz sovjetske epohe stavljane balaklave, a u Parizu su prosvjednici izvikivali riječ sloboda na ruskom. U mnogim drugim glavnim gradovima ljudi su se okupljali ispred ruskih ambasada noseći šarene balaklave i tražeći slobodu za članice Pussy Riota.

Mediji prenose kritike na presudu od Europske unije, SAD-a, OESS-a, Vijeća Europe, Ruske pravoslavne crkve itd., a rusko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na njih priopćenjem u kojem stoji kako, primjerice, kazneni zakon u Njemačkoj predviđa za prijestup protiv vjere, uključujući huliganizam na mjestima molitve, zatvorsku kaznu do tri godine ili novčanu globu, a da članak 189 kaznenog zakona Austrije za huliganizam u crkvi predviđa kaznu zatvora do šest mjeseci ili globu u visini plaće za 360 dana.

Trima članicama Pussy Riota nije bilo dopušteno niti plaćanje novčane kazne za učinjeni prekršaj. Kao odgovor na njihovo dvogodišnje pritvaranje, članovi grupe Pussy Riot objavili su jučer novu pjesmu Putin Lights Up the Fires. U čast punk trojke britanski dnevnik Guardian montirao je spot za taj singl u kojem možete vidjeti scene performans zbog kojeg se punkerice i nalaze iza rešetaka, kao i fotografije sa suđenja.

Tekst pjesme na engleskom jeziku:

The state time in prison

The more arrests – the less happiness

And every arrest – with the love of a sexist

We swinging our cheeks,  chests and tumies

 

But we can not be released out of the box

officers overthrew the better and grander

 

Putin ignites the fires of revolution

He was bored and frightened people in silence

Whatever punishment he had – that rotten ash,

With no time in many years – the reason for pollution

 

Refren

The country is going, the country goes to the streets with audacity

The country is going, the country is going to say goodbye to the regime,

The country is going, the country is a wedge of feminists

And Putin is going,  Putin is going, leave cattle

 

Arrested  May 6th, the whole city

7 years not enough for us – give us 18

The ban for yelling, slandering, and walking,

Go take the old Lukashenko’s wife

Saznajte više o ovim buntovnim revolucionarkama OVDJE!