Vijesti

30.08.2012. 06:36:04 (queer.hr)

Novi nastavni program naglasak stavlja na toleranciju i borbu protiv homofobije

Novo u školama: obavezna nastava tolerancije spram seksualnih različitosti

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavio je jučer kurikulum zdravstvenog odgoja koji se od ove godine uvodi od prvog razreda osnovne, do završetka srednjoškolskog obrazovanja. Kao osnovni pokazatelj potrebe za izmjenjenim nastavnim programom naveo je istraživanje među srednjoškolskom populacijom: "Najveće istraživanje koje mi je putokaz je istraživanje o navikama i ponašanju i zdravlju naše djece koje je na uzorku od 1.500 učenika od 11 do 15 godina pokazalo da smo po debljini na sedmom mjestu, da svakodnevno puši i pije alkohol sve više djece, da svako peto dijete nikad ne pere zube, da 66 posto djece ne jede voće i povrće i da su u porastu debljina i šećerna bolest. Bolja anketa od te nije potrebna" – prenosi Tportal. Nije međutim riječ o zasebnom nastavnom predmetu, nego sadržajima uklopljenim u predmete prirode i društva, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, psihologije ili u satove razredne zajednice. Riječ je o jedinstvenom programu za sve učenike, čime je potvrdio najavu da neće prihvatiti pritužbe roditeljskih inicijativa koje su zahtijevale da roditelji mogu odabrati između dva modela.

Nastavni je program podijeljen u 4 cjeline: Živjeti zdravo, Prevencija ovisnosti, Prevencija nasilničkog ponašanja, Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Prevencija homofobije očito je također uključena, prema riječima ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića (zanimljivo, one iste institucije koja je izložbu o progonu homoseksualaca u nacističkoj Njemačkoj nazvala heterofobnom), koji je rekao da će u sklopu dijela kurikuluma koji se bavi seksualnim odgojem naglasak biti na toleranciji seksualnih različitosti: "Ne smijemo dozvoliti da naša djeca imaju bilo kakav drugi stav koji nije u skladu s humanim stavom i tolerancijom."

Ministar je izjavio da ne smatra da su jedinstvenim kurikulumom povrijeđena ustavna prava roditelja da odlučuju o odgoju svoje djece: "Zdravstveni odgoj će omogućiti da preveniramo debljinu, bolesti srca, da osiguramo više mentalnog zdravlja, da osiguramo rodnu i spolnu ravnopravnost, da spriječimo nasilje. Zdravstveni odgoj, na način koji je osmislilo povjerenstvo, utemeljen je na struci i omogućit će da građani imaju više slobode. Sloboda je nešto što je osnovni cilj mene kao ministra i političara, a slobode nema bez zdravlja. Zdravstveni odgoj je put za više slobode i mogućnost da Hrvatska bude zdravije društvo." Član povjerenstva za izradu kurikuluma doc.dr.sc. Dubravko Lepušić iz Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne bolnice Sestre milosrdnice složio se, ustvrdivši da nije ruiječ o nagovaranju nego izlaganju više opcija: "Cijeli program formiran je na znanstvenim principima. Pogled na svijet, bilo religiozan ili politički, nešto je za po doma, a ovo je složeno na znanstvenim principima. Svatko ima pravo na svoj pogled na svijet, a najgore je kad nekoga na nešto nagovarate. Dakle, ovo nije nagovaranje, ovo su znanstvene činjenice kao takve. Konkretno – kad se radi o spolno odgovornom ponašanju, onda se mladima govori da postoji apstinencija koju zagovara religija i da postoji upotreba kondoma koju zagovara medicinska struka kao nešto što je preporučljivo. Ni jednom riječju se ne kaže – ovo je dobro, a ovo je loše. Stvar je izbora tko će što konzumirati, ali se pruža informacija."

Tagovi: hrvatska, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, seksualne različitosti, tolerancija, zdravstveni odgoj

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (11)

Stari komentari

Trop:
I taj predmet će se ocjenjivati? :-)
30.08.2012. 14:26
tajuska:
glavna fora je u tome sto to NIJE predmet i zapravo je cijela sintagma uvodenja zdravstvenog odgoja u skole prilicno nategnuta. uz to sto se na satovima razrednika prolazi kroz ocjene i neopravdane sate sad ce se nesto pricati i o pranju zubi i spolno oprenosivim bolestima. zivo me zanima tko ce izeducirati sve te razrednike da pricaju djeci o tolaranciji spram seksualnih razlicitosti.
31.08.2012. 10:30
reasilvija:
sličan komentar sam već pročitala, i ne mogu vjerovati; nastavnike ne treba posebno educirati za rad u nastavi (btw. to nije fakultet, gdje nastavnici PRIČAJU, već se poučavanje provodi kroz različite oblike rada za koje su nastavnici i te kako educirani, naime, upravo to im je i posao, a zove se NEPOSREDNI RAD U NASTAVI); sadržaje koje trebaju proraditi mogu skinuti s interneta, ukoliko ih se ministarstvo udostoji detaljno predstaviti i podijeliti u nastavne jedinice objedinjene u planu i programu kao i za svaki drugi predmet; a svaki nastavnik će onda lako i stručno prenijeti te sadržaje učenicima; nastavnik ako nešto zna, onda zna kako. što se samih sadržaja tiče, riječ je o osnovama civiliziranog ponašanja, a ne o nuklearnoj fizici.
31.08.2012. 14:26
kloklo:
Kako će se sadržaj "prenijeti" jednako je bitno kao i sam sadržaj. Teme o toleranciji se nikako ne bi smjele raditi s učenicima na frontalan, predavački način, nego kroz radionice i debate. Ne može dijete naštrebati toleranciju. I u smislu razvijanja karakternih osobina predstavlja za učitelje itekako složen zadatak koji zahtjeva zavidnu razinu stručnosti, a da ne pričamo o tome da cijeli posao pada u vodu ako od kuće nisu ponijeli takve, ili barem slične stavove, što naravno da velik broj nije. :-P
31.08.2012. 15:24
tajuska:
nastava nije samo tehnika, a niti priblizno nije pametno da informacije o seksualnoj edukaciji skidaju s interneta. i ja sam zavrsila pedagoske predmete i praksu u skoli. jel to znaci da ako malo prosurfam da mogu ici predavati matematiku? ne. ali sam sigurno kompetentnija predavati pig ili buduci gradanski od nekog nastavnika matematike. uz to neke od tema koje bi se trebale obradivati su prilicno osjetljive u hr drustvu i ma sto lepusic rekao oko dosta toga je gotovo pa nemoguce iskljuciti vrijednosnu debatu. naravno da svatko moze doci u razred pred 30 ucenika i izrecitirati par opcih mjesta, pokoju deklaraciju o ljudskim pravima i slicno a u svrhu davanja informacija o npr seksualnim orjentacijama. i onda ucenici krenu u debatu. nastavnik i te kako mora puno toga znati o samoj problematici pa i o povijesti borbe za lgbt prava kako bi znao objasniti npr. pride, a koji ce se neminovno spomenuti u gotovo svakom razredu. u ovo isto vrijeme ide eksperimentalni program gradanskog odgoja. i prvi korak je bila edukacija nastavnika/ca upravo zato jer su teme koje se obraduju kompleksne i nije dovoljno znanje s wikipedije o njima. biti nastavnik/ca je tesko upravo zato sto zahtjeva strucno znanje o temi i izvrsne nastavne tehnike i sve se to mora kombinirati istovremeno i nema dobre nastave bez obje te komponente. i mislim da su nastavnici, prije svega razrednici, ovakvom brzopletoscu dovedeni u vrlo tesku i nezahvalnu poziciju.
31.08.2012. 16:38
tajuska:
31.08.2012. 22:28
reasilvija:
ma koja wikipedija?? nastavnici moraju dobiti sadržaje od ministarstva, koje sastavlja skupina stručnjaka posebno određena za tu svrhu; oni sastavljaju materijale za rad; ako oni to naprave kako treba (kažem: ako), onda dalje nije problem to provesti u nastavi; ne možete raditi neki predmet u školi ako to ne predviđa ministarstvo; a skrenula bih pozornost i na to da osim debate ima još puno metoda obrade gradiva; također i na to da postoji POSTUPNOST u usvajanju nastavnih sadržaja; što se tiče učenika, nije cilj njima naturati nečiji stav nego im podastrijeti činjenice i natjerati ih da stvore vlastiti stav (kažem natjerati jer su mnogi učenici upravo lijeni razmišljati); što se tiče dovođenja nastavnika u vrlo tešku i nezahvalnu situaciju zbog brzopletosti, imajmo na umu da su nastavnici u toj situaciji cijeli radni vijek, i da nema te nebuloze ministarstva koju oni ne bi znali dovesti u red i napraviti posao kako treba; čini mi se da većina ljudi, valjda je to trend, nastavnike smatra neukim nesposobnjakovićima i lijenčinama... a zapravo (uz izuzetke) su to ljudi koji za malu plaću predano rade na budućnosti države.
02.09.2012. 13:06
tajuska:
To sto ih se stalno dovodi u tu situaciju ne znaci da je to u redu. nije ovdje problem u nastavnicima, nego u ministarstvu. Odi na stranice aoo vidjeti upute za provodenje zdravstvenog odgoja. Tragikomedija. Od nikoga se ne smije ocekivati da provodi nesto za sto nije osposobljen. Ovo kaj je ministarstvo napravilo nije fer niti prema nastavnicima niti prema ucenicima.
02.09.2012. 21:30
Ja sam:
Ovo je slika iz škole u kojoj radim...baš lijepo da smo poznati...:D
06.09.2012. 17:46
:
ooooooooooooooooooooooo, vidi ti moje ideje gore na fotkici. 'ja sam' - znamo li se, heheheheh
06.09.2012. 21:51
ministarka:
bilo bi lijepo vidjeti kurikulum u cijelosti. možda smo neupućeni, al ga mi nismo nigdje pronašli. bilo bi lijepo da naš dragi ministar zna kad se određeni školski dokumenti donose te da se uvođenje nevidljivih kurikuluma nemre uvesti 3.9. jer nastavnici već do tada imaju razrađen plan rada za novu školsku godinu. nije to loša stvar- al treba se držat rokova- novi zakon o školi propisuje za škole novčane kazne za nepridržavanje rokova- pa bi mzoš moglo i neku kazu i sebi propisati:)
06.09.2012. 22:05

Iz drugih medija

AEM