U fokusu

Sloboda porodu

Sloboda porodu

Dana 20.09.2012. u zagrebačkom KIC-u, i diljem države, održana je promocija dokumentarnog filma Sloboda porodu. Prikazivanje su organizirale udruge One World Birth i Roda. Dvorana je bila puna žena koje su, kako je na plakatu navedeno, željne vratiti porod u ženske ruke.

Kada sam prije devetnaest godina rađala u jednom zagrebačkom rodilištu pratili su me polutama i samoća. Stiskala sam zube dok sam mogla a zatim zvala doktora. Pojavile su se sestra i babica te lakonski odredile da ću sada roditi, ali doktor je eto morao izaći, pa će mi pomoći njih dvije. Najveća pomoć sastojala se u činjenici da me nisu ´rezale´ jer, kako su mi rekle, nema me tko zašiti!? Trebale su mi godine da se odlučim na drugi porod.

Film govori o dvije žene iz Mađarske koje su hrabrije od mene. Jedna je liječnica i primalja Agnes Gereb koja nije pristala, kako je rekla, biti “služavka liječniku” u bolnici te je porode obavljala u domovima rodilja i zato je završila u zatvoru gdje se i sada nalazi. Druga je mlada majka Ana Ternovszky koja je tužila Republiku Mađarsku Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasburgu da krši njezina osnovna ljudska prava – reproduktivana prava i pravo na izbor – braneći joj pravo da rodi u svome domu. Ona je taj spor dobila. Njezin je slučaj sada obuhvaćen Europskom konvencijom o ljudskim pravima te je postao presedan za 800 milijuna stanovnika EU. Objema je zajedničko duboko neslaganje sa zakonskom odredbom da se žene moraju porađati u bolnicama jer je ondje, navodno, najsigurnije za njih i djecu. Iako ne brane pravo izbora onim ženama koje preferiraju bolnice, smatraju da su u bolnicama trudnice i rodilje tretirane kao bolesnice nad kojima se izvode svakojaki tehnički zahvati po odabiru liječnika i time se krše njihova ljudska prava. Prema iskustvu mnogih žena iz EU i SAD-a, rodilje u bolnicama ne dobivaju prave informacije o svome stanju kako bi imale mogućnost izbora, te ih se sugestivnim postupcima i prijedlozima (“To je najbolje za dijete”) navodi da pristaju na postupke koje liječnik želi npr. carski rez i inducirani porod. U slučaju da ne pristanu, liječnici ženama prijete socijalnom službom i sudom. Oni tako smanjuju svoju odgovornost tj. mogućnost komplikacija pri porodu, ali i oduzimaju pravo žene da sama odluči i da se svoje ranije donesene odluke pridržava.

A. Gereb i A. Ternovszky zalažu se za prirodan porod u najpoželjnijim uvjetima koje odredi porodilja tj. za informiranost i poštovanje izbora žene pri porodu. Ova je problematika ozbiljno shvaćena i među liječnicima i među stručnjacima za ljudska prava pa je 31.05.2012. održana prva Konferencija o ljudskim pravima pri porodu. Time je pokazano da se ljudska prava u porodu tretiraju kao temeljna ljudska prava. Od sada se svaka žena u EU, koju eventualno žele zastrašiti policijom i sudom te socijalnom službom ako se odluči na porod doma, može pozivati na presedan A. Ternovszky. A Hrvatska je blizu terminu ulaska u EU.