U fokusu

Velik broj francuskih političara protiv istospolnih brakova

Velik broj francuskih političara protiv istospolnih brakova

Kako se bliže povijesni dan za LGBT osobe u Francuskoj, tako su sve glasniji pripadnici vjerskih skupina, kao i političari uglavnom “desnijeg” usmjerenja.

Među posljednjima se oglasio Xavier Lemoine, jedan od pariških političara koji je izjavio da ako zakon o regulaciji istospolnih brakova prođe bi se matičarima trebala ponuditi opcija da odbiju voditi ceremonije sklapanja brakova među osobama istog spola.

Franocis Lebel, također jedan od političara je usporedio istospolne brakove na sličan način kao i francuski biskup – s pedofilijom i incestom dok je bivši francuski premijer Francois Fillon istaknuo kako je sad pogrešno vrijeme za debatu o istospolnim brakovima pošto su Francuzi još uvijek prilično podijeljeni oko te teme. Javno mijenje je ispitano pomoću anketa te su ankete pokazale da su dvije trećina Francuza za ozakonjenja istospolnih brakova, no samo polovica bi istospolnim parovima dopustila posvajanje djece.

Gradonačelnici na otoku Korzika najavili su kako će, u slučaju da zakon prođe, odbiti provoditi ceremonije istospolnih vjenčanja.