Vijesti

23.10.2012. 13:30:03 - Trans Aid Hrvatska

Javni apel Ministarstvu zdravlja povodom odbijanja promjene spola u osobnim dokumentima

U ime transrodnih/transseksualnih osoba koje žive u Republici Hrvatskoj, u ime temeljnih ljudskih prava i poštivanja svakog čovjeka ponaosob, u ime pravde i pravednosti OVIM PUTEM APELIRAMO da Ministarstvo Zdravlja ispoštuje prava i vrijednosti ljudskog života kao što je to navedeno u našem Ustavu, i kao što navodi Konvencija o ljudskim pravima koje je, podsjećamo Vas, Hrvatska potpisnica.

Potaknuti odbijenicama koje su tijekom zadnjih mjesec dana dobile transrodne osobe koje su slijedom uputa iz Pravilnika o prikupljanju medicinske dokumentacije o promjeni spola (N.N.121/11.), dostavile svu traženu medicinsku dokumentaciju, i bile odbijene nakon čekanja skoro godinu dana, isključivo na temelju činjenice da nisu učinile kiruršku operaciju spola koju taj pravilnik niti ne traži, obraćamo Vam se kako bi HITNO  I BEZ ODLAGANJA preispitali svoju odluku te objasnili na temelju kojih ste činjenica donijeli odluke o odbijanju navedenih zahtjeva.

Transrodne osobe postoje! One su tu kao i svi ostali ´normalni´ ili manje ili više čudni i nepoćudni članovi društva. One neizmjerno pate, njihove su psihičke boli razorne te su izrazito marginalizirane i obespravljene u hrvatskom društvu. To su osobe kojima je često potpuno onemogućena socijalizacija u društvo iz razloga što ih se sprječava pri dobivanju dokumenata koji su u skladu s njihovim identitetom. Čak i kada promijene neki podatak, kao npr. osobno ime, izvadak iz državnih matica se i dalje izdaje prema starim, nevažećim, podacima! Time je transrodnim i transseksualnim osobama potpuno onemogućen opstanak, kao i apliciranje za škole, posao ili bilo koju drugu sferu društvenog života. To su osobe koje u svim aspektima svog života žive u skladu sa svojim rodnim identitetom, te bi i dokumenti trebali predstavljati upravo ovo faktično stanje, a ne činjenicu je li osoba izvršila ovu ili onu operaciju. Pojam promjene spola ne podrazumijeva napraviti kirurški zahvat, već podrazumijeva život kao pripadnik/ica spola koji se razlikuje od onog koji je pojedincu pripisan pri rođenju.

Poremećaj spolnog identiteta ima svoju šifru u HZZO-u, a standardi skrbi poznati su kako u svijetu tako i u Europi. Operacije su nešto što samo u nekom smislu olakšava jedan segment u životu nekih trans osoba, a nikako nisu kriterij kojim bi netko uvjetovao sve ostale aspekte nečijeg života, i nitko nije primoran učiniti operaciju da bi nekome dokazao da je transrodna osoba! To dokazuju psihološke i psihijatrijske evaluacije, te na koncu i real-life test.

Nacionalno zdravstveno vijeće sve je to zaprimilo, ali je odlučilo zahtijevati da se ispuni upravo uvjet koji nije propisan spomenutim Pravilnikom, a to je dokaz o operaciji spola. Pravilnikom se propisuje da su potrebna mišljenja doktora specijalista endokrinologije, psihologa, socijalnog radnika, te izabranog doktora opće/obiteljske medicine, no nigdje se ne zahtijeva mišljenje kirurga, te su kao mogući načini promjene spola ponuđene opcije medicinskog liječenja, kirurškog zahvata uz prateću terapiju, ili na neki drugi način. Stoga, nije jasno zašto bi kirurški zahvat bio nužan ako je, prema Pravilniku, jedan od mogućih načina promjene spola upravo medicinsko liječenje, te ako među potrebnim dokumentima nije potrebno mišljenje kirurga. Kako su odgovori stizali u toj jednoj negacijskoj rečenici, u kojoj zahtijevaju da je obavljen ireverzibilni kirurški zahvat, tako smo stekli dojam da je za njih (a time i za nas) priča završena?! Iskreno se nadamo da to nije istina i da će pravda i zdrav razum pobijediti.

S poštovanjem,

Predstavnici/e udruga:
Trans Aid Hrvatska – Udruga za promicanje i zaštitu prava transrodnih i transseksualnih osoba
Lezbijska organizacija Rijeka "LORI"
Zagreb Pride
Ženska soba
Lezbijska grupa Kontra
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Centar za LGBT ravnopravnost
Centar za zdravo odrastanje

Tagovi: ministarstvo zdravlja, promjena spola, trans aid hrvatska, transrodne osobe, transseksualne osobe

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM