U fokusu

Sveučilišna diskriminacija i korupcija

Sveučilišna diskriminacija i korupcija

Na Zagrebačkom sveučilištu gotovo 40 posto zaposlenica (38,6%) i gotovo svaki peti zaposlenik (17,7%) barem su jednom bili izloženi seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju, dok je 14% studenata doživjelo seksističke primjedbe. Oko trećine zaposlenika u znanstveno-nastavnim zvanjima zna za neki plagijat, a čak polovica njih susrela se s nepotizmom na radnome mjestu.

Devet posto zaposlenika tvrdi kako im je bilo ponuđeno mito, dok oko tri posto anketiranih studenata tvrdi kako su profesori od njih tražili mito da prođu na ispitu ili ispune neku drugu obvezu.

Svakom petom studentu, osobito na višim godinama studija i muškoga spola, uvjetovana je kupnja knjige ili skripte da bi uopće dobio potpis. Do tih je poraznih rezultata došlo Zagrebačko sveučilište u dvjema anonimnim online anketama koje su krajem prošle i početkom ove godine proveli među zaposlenicima i studentima.

Ankete kojima su se ispitivale pojave neprimjerenog ponašanja u akademskoj zajednici, poput korupcije, diskriminacije, nepotizma, uznemiravanja, plagiranja, prepisivanja i slično, provedene su u sklopu projekta IPA 2008 skraćeno nazvanog DisCo – “Unaprjeđenje pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem jačanja akademskog integriteta”.